Demszky ragaszkodik etikai kódexéhez

Demszky Gábor főpolgármester elfogadja a másik három főpolgármester-jelölt által kitűzött etikai hat pontot. Azt szeretné azonban, ha cserébe a többi jelölt is elfogadná az általa megfogalmazott 14 pontos etikai kódexet. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP jelöltje és az etikai elvek lefektetésének kezdeményezője ezt ellenzi.

Demszky Gábor főpolgármester pénteken levélben fordult - Csurka István MIÉP-es jelölt kivételével - a főpolgármester-jelöltekhez, többek között Gy. Németh Erzsébet szocialista, Schmitt Pál független és Karacs Lajosné munkáspárti főpolgármester-jelölthöz. Ebben sajnálatát fejezte ki, hogy a főpolgármester-jelöltek csütörtöki találkozóján nem vehetett részt képviselője, Böhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője.

"Ha a megbeszélés célja a kampány szabályainak tisztázása és a választások tisztaságának biztosítása volt, akkor nem világos előttem, hogy személyes képviselőm miért nem tolmácsolhatta álláspontomat. Ha azonban a rendezvény és az azt kísérő levelezés már a kampány részét képezte, akkor megértem törekvését" - írta a főpolgármester Gy. Németh Erzsébetnek írt levelében. Egyben kifejezte szándékát, miszerint csak augusztusban akar elkezdeni kampányolni.

Demszky közölte: elfogadja a többi jelölt által aláírt hatpontos etikai kódexet. Korábban azonban ő is elkészített egy 14 pontból álló etikai kódexet. A főpolgármestereket arra kérte, ők is fogadják el az általa előterjesztett kódexet.

Ebben a felek rögzítik, hogy tilos az ajánlócédulák versenyszerű gyűjtése, illetve a kampány során tartózkodnak a másik jelölt lejáratását célzó megjegyzésektől. A kódex szerint még a független jelöltnek is ki kell fejeznie pártszimpátiáját. Tilos a nemzeti szimbólumok kisajátítása a kampány során. A jelöltek a kódex aláírásával azt is vállalják, hogy nem távolítják vagy ragasztják át egymás plakátjait.

A Béke szállóban csütörtök délután egyeztetett a választási kampány alapelveiről Gy. Németh Erzsébet szocialista és Schmitt Pál független, valamint Karacs Lajosné munkáspárti főpolgármester-jelölt. Hat pontból álló etikai kódexet fogadott el a három jelölt. Ebben - többek között - megígérik, hogy nem járatják le egymást, nem ígérnek teljesíthetetlen dolgokat. Nem tesznek kivételt senkivel sem vallási, faji, származási alapon. Emellett állítják: komolyan veszik, hogy a fővárosban élők jólétéért kívánnak dolgozni. Az etikai kódex utolsó pontja szerint a vesztes jelöltek méltó módon veszik tudomásul a vereséget, és továbbra is mindent megtesznek Budapest fejlesztéséért. A Demszky-féle etikai kódexről nem esett szó a megbeszélésen.

Gy. Németh Erzsébet az [origo]-nak azt mondta: örül, hogy Demszky Gábor elfogadja az általuk megfogalmazott hat pontot. Annak ugyanakkor nem látja értelmét, hogy mindenki külön etikai kódexet fogadtasson el a többiekkel. "Ha mindenki elfogadja azt az etikai hat pontot, akkor egy teljesen másmilyen önkormányzati kampányra kerül sor, mint amilyen a tavaszi választások idején volt" - közölte.

Demszky ugyanakkor úgy látja, hogy a két etikai kódex kiegészíti egymást.  "A két javaslat jól kiegészíti egymást, az enyém talán kevésbé általános, több konkrét megkötést is tartalmaz. Például az aláírók önkorlátozást vállalnak a reklámok terén, vagy csak saját nevükkel ellátott propagandaanyagokat tesznek közzé. 1990-ben Kónya Imre és a Független Jogászfórum elkészített egy etikai kódexet, ami máig érvényes elveket tartalmaz. A közelmúltban beszélgettem erről Kónya Imrével, és az akkori javaslatokat aktualizálva készítettem el a sajátomat a főpolgármester-jelöltek számára. Mindenképpen tartom magam ezekhez a szigorúbb szabályokhoz, és bízom benne, hogy a kihívóim is" - nyilatkozta a főpolgármester az [origo]-nak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK