Négy Nógrád megyei falu alacsonyabban fekvő részein is károkat okozott a múlt hét végi hatalmas felhőszakadás. A katasztrófavédelmi szakemberek a polgármesterekkel megkezdték a károk felmérését.

Négy patak vízszintje is jelentősen megemelkedett az utóbbi napokban a múlt hét csütörtök-pénteki nagy mennyiségű eső miatt. A felduzzadt patakok nemcsak veszélyeztették, de sok helyütt el is árasztották Mátrakeresztes, Nemti, Bátonyterenye és Mátraverebély alacsonyabban fekvő részeit.

A víz három évvel ezelőtt szinte napra pontosan ugyanekkor és ugyanilyen mértékben veszélyeztette a lakóházakat Bátonyterenye környékén, mint a mostani esőzések után - nyilatkozta Balázs Ottó, a település polgármestere. A károkat ugyan már szombaton felmérték, de azt még nem tudták, mekkora összegre rúgnak. Balázs Ottó szerint a legnagyobb gond az, hogy sok falubelinek nincs biztosítása lakóházára, így a falu büdzséjéből kell majd megsegíteni őket.

A megáradt Kecskés- és Szoros-patak 10-15 centiméteres iszapot hagyott maga után az elárasztott kertekben, gyümölcsösökben, közterületeken. Az esőzések után azonnal meg is kezdték a fertőtlenítést klórmeszes oldattal.

A derítőkből és a szennyvíztározókból még vasárnap is szivattyúzták a felgyülemlett vizet. A polgármester tájékoztatása szerint az áradás főleg jelentős károkat okozott a kertekben és a kisállatállományban. A lakóházak közül körülbelül 10-15 sérült meg, de lakhatatlanná egyik sem vált, és személyi sérülés sem történt. Bátonyterenyén még a polgármesteri hivatal épületét is elárasztotta a víz.

A katasztrófavédelem segítségével a faluban nyolc szivattyút működtettek annak érdekében, hogy a pincéket minél előbb víztelenítsék.