Az Országimázs Központtól elvont, gyermekétkeztetés céljára elkülönített 4,7 milliárd forintból, azonnali segélyként, 200 millió forintot csoportosít át a kormányzat a gyermekek nyári étkeztetésének támogatására - közölte Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter újságírók előtt hétfőn, Budapesten.

A miniszter tájékoztatása szerint gyermekenként 340 forint átlagos költségigénnyel számolva, naponta körülbelül 11 millió forint szükséges ahhoz, hogy a rászorulók étkezéshez jussanak, feltéve, hogy az adott településen működik olyan intézmény, amely a meleg ebédet el tudja készíteni és juttatni az érintettekhez.

Csehák Judit elmondta: több önkormányzattól érkezett jelzés arról, hogy a településen a gyermekek egy része a nyári időszakban nem jut rendszeres étkezéshez. Utalt arra, hogy a gyermekjóléti rendszer különböző pénzbeli támogatásokkal nyújt hozzájárulást a családok megélhetési gondjainak enyhítésére, így a gyermekek étkeztetésének megoldásához is. Mint mondta, a jelenlegi probléma abból adódik, hogy a gyermekek számára évközben étkeztetést nyújtó intézmények, az iskolák, az óvodák a nyári időszakban nem működnek.

A miniszter utalt a megyei gyámhivatalok gyorsfelmérésére, amely szerint a nyári időszakban mintegy 32 ezer gyermek étkezése megoldatlan. Hozzátette: ugyanakkor a gyámhivatali összegzések megfogalmazták azt is, hogy az ellátatlanság általában nem a gyermekek éhezését jelenti, hanem a közétkeztetés nyári szünetelése miatt a napi egyszeri meleg étel hiányát, elsősorban a kistelepüléseken.