Balogh László, a Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke az [origo] Társalgójának vendégeként elmondta: a legtöbb információt Medgyessy Péter miniszterelnöktől várják. Emiatt kifogásolta azt, hogy a miniszterelnök csak augusztus elsején hajlandó a bizottság tagjainak kérdéseire válaszolni.

[origo]: Megfenyegetését mihez kötné? Tudomására jutottak olyan információk, amik Medgyessy tisztaságát kétségbe vonják? (papirhajo)

Balogh László: Nem én kötöm, a fenyegető kötötte. Nem volt kétséges, hogy összefügg bizottsági tevékenységemmel. Jelenleg a dokumentumok megérkezésére várunk, ez idáig a belügyminisztériumból még az a dokumentum sem érkezett át, amely dokumentumot Medgyessy úr valóságosnak ismert el.

[origo]: Elégnek érzi-e a rendelkezésre álló időt az ügy megfelelő kivizsgálásához? (zilberseries)

Balogh László: Szerintem ilyen rövid idő alatt lehetetlen érdemi munkát végezni, hisz mint mondtam, még a dokumentumok sem állnak rendelkezésünkre. Az első meghallgatások csütörtökön kezdődnek, szakértőink még nem estek át a C típusú vizsgálaton, hisz kedden választottuk meg őket, ugyanakkor a legtöbb információt Medgyessy Pétertől várjuk, aki viszont csak augusztus elsején hajlandó eljönni a bizottsági meghallgatásra.

[origo]: Balogh úr kicsoda? Bemutatkozásképpen... (sheldrake_)

Balogh László: Második ciklusos országgyűlési képviselő vagyok, az MDF alapító tagja, s 1973 óta részt vettem különböző területeken a kádári szocializmus elleni küzdelemben.

[origo]: Mi az a Medgyessy-bizottság? (feketeim)

Balogh László: A bizottságunknak az a feladata, hogy megvizsgáljuk Medgyessy Péter (D-209-es szigorúan titkos tiszt) múltját, mert tevékenysége a kommunista diktatúrához kötődik.

[origo]: Kik vannak a bizottságában, pártállás szerint milyen arányban? (sheldrake_)

Balogh László: Négy kormánypárti és négy ellenzéki képviselőből áll: 3-3 MSZP-s és fideszes, 1-1 MDF-es és SZDSZ-es képviselőből áll a bizottság.

[origo]: Állítólag sok fenyegetést kapott az utóbbi időben. Kik fenyegethetik és miért? (Popusi)

Balogh László: Kaptam egy fenyegető telefont, amit a feleségem vett föl, szombatról vasárnapra virradóra és egy másikat, amit a kisfiam vett föl vasárnap délelőtt. Nem tudom, hogy ki fenyeget, de nem is az én dolgom ezt kideríteni - ez a mai naptól már a rendőrség dolga.

[origo]: Ez az aljas, mondhatni rendszerváltozás előtti fogás erőt adott önnek, vagy eltántorította? (papirhajo)

Balogh László: Nem befolyásolja a munkámat.

[origo]: Miért van az, hogy Pokorni le tudott mondani, Medgyessy meg nem? (karajjj)

Balogh László: Ezt kérdezze meg a szocialistáktól. Vagy az SZDSZ-től, akik Medgyessy lebukása után újra bizalmat szavaztak neki.

[origo]: Jár-e gyakorlati következményekkel a vizsgálat esetleges elmarasztaló eredménye Medgyessyre nézve? (zilberseries)

Balogh László: A bizottság nem tudja lemondatni, ha viszont az MSZP-frakció vagy az SZDSZ-frakció a bizalmi szavazáson nem támogatja, akkor új miniszterelnöke lesz Magyarországnak.