[origo]: Balogh úrnak van-e személyes ellentéte vagy averziója a miniszterelnökkel? (Edvin)

Balogh László: Személyes ellentétem nincs és nem is volt Medgyessy Péterrel, de mint magyar állampolgár, úgy gondolom, hogy aki abban a korban volt egy kommunista vezetésű titkosszolgálat tagja, amikor Magyarországot katonailag is megszállva tartotta a Szovjetunió, és az ún. magyar titkosszolgálatok csak a szovjet titkosszolgálatok felügyelete alatt működhettek, ilyen elnyomó gépezet egykori tagja szerintem nem lehetne egy demokratikus Magyarország miniszterelnöke.

[origo]: A Történeti Hivatal mai közlése után milyen valós eredményekre számít még ebben az ügyben? Nem gondolja, hogy ugyanolyan eredménytelen lesz, mint az olajbizottság munkája? (huba)

Balogh László: A Történeti Hivatal mai közlése a mai állapotot tükrözi, ami nem zárja ki, hogy egy célzott kutatás eredménye mást hozzon. Visszatérve az olajbizottságra, azt megígérem, hogy még véletlenül sem lehet majd összehasonlítani az olajbizottsági eredményt a mi munkánk eredményével.

[origo]: Nem káros az országnak Medgyessy múltjával miniszterelnöknek lenni az uniós csatlakozás előtt? (Karma)

Balogh László: Meggyőződésem, hogy a NATO-tagállamok vezetői nem örültek Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának. Ők még emlékeznek a Szovjetunióra és a kommunista diktatúrákra, bármit nyilatkozgat is a külügyminiszter különböző hátveregetésekről. Ez egyébként a mostani amerikai útja alatt is nyilvánvalóvá vált.

[origo]: Ön szerint egy ilyen vizsgálodás nem idézhet elő nemzedékek közötti szakadást? (vodkafone)

Balogh László: Itt nem nemzedéki problémáról van szó, a múltunkat meg kell ismerni, és ha valaki szolgálta a diktatúrát, az ne akarjon első számú vezető lenni a demokráciában.

[origo]: Az eddigiek során derült-e ki valami új tény a vizsgált kérdéskörben? (Edvin)

Balogh László: Erre még nem tudok válaszolni, hisz hozzám mint bizottsági elnökhöz a szocialisták által vezetett belügyminisztériumból még semmilyen konkrét anyag nem érkezett meg, annak ellenére, hogy több mint egy hete, a dossziékat is megjelölő levélben kértem az adatokat.

[origo]: Ön szerint kiknél lehetnek még a D-209-cel kapcsolatos dokumentumok? Az eddigieket kik tehették közre? (egyesiker)

Balogh László: A legtöbb ilyen dokumentum feltehetően megbízható kommunista elvtársaknál van, akik "megmentették" őket a megsemmisítés elől.

[origo]: Mirre jutottak ennyi idő alatt a kém ügyében? Tényleg nincsenek adatok róla? (stanc)

Balogh László: Ha vannak is adatok - és lenniük kell -, azokat eddig a Belügyminisztérium nem adta ki nekünk. Egy SZT-tisztről számtalan kartont állítottak ki, és egy SZT-tiszt számtalan jelentést is írt. Nem lehet érv, hogy nem találják a dokumentumokat.

[origo]: Mennyi idő lenne ön szerint elég a bizottság munkájához, és mi történik, ha még így sem találnak terhelő adatokat? Magyarul mikor lesz elég az elég? (r0||3r)

Balogh László: Akkor lesz elég az elég, ha minden dokumentumot megtalálunk, mindenkit meghallgatunk, aki kapcsolatban volt a D-209-cel, és összefoglaló jelentésünket is szakértők bevonásával elkészítjük.

[origo]: Legyen szíves részletezze Medgyessy úr és a KGB kapcsolatát! (Spongya_BoB)

Balogh László: Nagyon örülnék, ha választ tudnék adni az ön kérdésére, de csak egyet tudok: az akkori magyar titkosszolgálatoknál, és gyanítom, hogy a politikai vezetésben sem történhetett semmi a KGB s a szovjet elvtársak tudta nélkül.

[origo]: Milyen negatív hatása lehet a bizottságnak Medgyessy további pályafutására? (Karma)

Balogh László: Én úgy gondolom, hogy nem a bizottságnak lehet negatív hatása Medgyessy pályafutására, hanem Medgyessy Péternek (a D-209-esnek) a tevékenysége lehet negatív hatással Medgyessy Péter jövőjét illetően.

[origo]: A dokumentumok átadásának késleltetése a kormány érdeke és valószínűsíthető kívánsága? (zilberseries)

Balogh László: Nem tudom, de ez a belügyminiszteri attitűd legtöbbet a miniszterelnöknek árt.

[origo]: Ön is szocialista nézeteket vall? (SaSSzeG)

Balogh László: A szocialista  ideológiától mindig nagyon távol tartottam magamat.

[origo]: Milyen eredményt vár a bizottság munkájától, ha maga sem hiszi, hogy elegendő lesz az idő? (Popusi)

Balogh László: Amennyiben nem lesz elegendő az időnk, akkor az MDF-frakció a szeptemberi parlamenti kezdésnél javaslatot tesz a bizottság mandátumának további meghosszabbítására, amitől egyébként Medgyessy Péter nem zárkózik el, ahogy egy nyilatkozatában korábban kifejtette.

[origo]: Nem gondolják-e, hogy Medgyessy úr az akkor érvényben lévő törvények betartásával járt el, és az akkori törvények szerint az ország érdekeit szolgálta? (misterio)

Balogh László: Ön szerint mi volt akkor az ország érdeke? Hogy kiszolgáljuk a Szovjetuniót?