A hétvégén életveszélyesen megfenyegették Balogh Lászlót, a Medgyessy Péter miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság elnökét. Balogh a rendőrséghez és a telefontársasághoz fordult az ügyben, feljelentést azonban nem tett. A bizottság keddi ülésén elfogadta a meghallgatandók körét.

Balogh László, a Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke a keddi ülésen arról számolt be, hogy ismeretlen személyek szombaton őt, vasárnap pedig a születésnapját ünneplő gyermekét fenyegették meg életveszélyesen. Az [origo]-nak azt mondta: a rendőrséghez és a telefontársasághoz fordult az ügyben, hogy kiderüljön, honnét jött a hívás. Feljelentést azonban még nem tett, mint mondta azért, "mert nem járt rendőrség közelében".

A bizottság az ülésen elfogadta a meghallgatandók körét. E szerint a főcsoportfőnököket, a belügyminisztereket és a pénzügyminisztereket hallgatják meg, azon belül is először az 1978 és 1990 között tevékenykedőket. Az adott időszakban 4 főcsoportfőnök, 5 belügyminiszter (közülük egy meghalt) és 2 pénzügyminiszter volt. Emellett minden iratot bekérnek.

Balogh László ugyanakkor nem zárná ki azt sem, hogy a pártelnökök meghallgatására is sor kerüljön. Ezt azzal indokolta, hogy a ´70-es, ´80-as években a pártvezetőknek domináns szerepük volt.

Medgyessy Péter miniszterelnök hivatalosan is válaszolt a bizottság megkeresésére. Levelében megerősítette, hogy augusztus 1-jén a délelőtti órákban áll a képviselők rendelkezésére.

Az ülésen az ellenzék és a kormánypártok kölcsönösen időhúzással vádolták egymást. Az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter nem válaszolt határidőig a hozzá intézett levélre. A kormánypártok pedig feleslegesnek minősítették a Fidesz azon indítványát, hogy minden lehetséges iratot kérjenek be, és mindenkit hallgassanak meg, aki információval rendelkezhet.

Toller László, a bizottság MSZP-s alelnöke szerint a szóba jöhető személyek nagy része úgysem tud érdemi információt mondani, korhű dokumentumot pedig szerinte nem fognak találni - mondta az [origo]-nak. Hozzátette: nem fogják a bizottság mandátumának meghosszabbítását kérni.

A bizottság megkeresésére válaszolt Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. Közölte: nincs elvi akadálya, hogy az 1990 utáni titkosszolgálati minisztereket felmentsék a titoktartási kötelezettség alól.

A Történeti Hivatal válaszában pedig arról tájékoztatott, hogy nem találtak Medgyessyre vonatkozó dokumentumot.

A következő ülésre csütörtökön kerül sor. Ekkor meghallgatják az 1978 és 1990 között tevékenykedő összes pénzügyminisztert, főcsoportfőnököt és belügyminisztert. Pénteken pedig az 1990 után tevékenykedő titkosszolgálati minisztereket és belügyminisztereket hallgatják meg.