Megszerezte a szakhatósági engedélyeket a Citadella-terasz, és tulajdonos-építtetője szerint érvényes működési engedély van rá. A kft. egy szintén a Citadellán üzemelő mulatóhely korábbi működési engedélyére kért és kapott névváltoztatást, úgy, hogy azon a Citadella-terasz hivatalos neve, a Citadella Garden szerepeljen. Ugyanakkor a kft. még nem kapta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bontási határozatát, melyet két hete postáztak. A határozat kézhezvételtől számított 15 napon belül le kellene bontani az építményt.


Forrás: [origo]


Fotó: Barakonyi Szabolcs
Megtörténtek a szakhatósági ellenőrzések, és megszerezték a Citadella-terasz működéséhez szükséges engedélyeket - állítja a sok vitát kiváltó létesítmény építtetője. Veres István, a Citadellát is működtető Citadella 4 U Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője. Veres István elmondta az [origo]-nak, hogy megvizsgálta és alkalmasnak találta a teraszt az ÁNTSZ, az Állat-egészségügyi Intézet, a Tűzoltóság és az önkormányzat is.

A XI. kerületi önkormányzat hatósági osztálya ugyanakkor arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a cég névváltoztatási kérelemmel élt a közelmúltban a Citadella épületében lévő mulatóhely működési engedélyére. A kérelem nyomán a hatósági osztály az engedélyben szereplő nevet Citadella Gardenre változtatta.

A hivatal munkatársa szerint a kft. visszaélt azzal, hogy az egész Citadella egy helyrajzi számon van nyilvántartva, és noha most a működést engedélyező okirat az engedélyek nélkül épült terasz - a Citadella Garden - nevére szól, a mögötte található határozat nem erre vonatkozik, hanem a mulatóhelyre. A kft. ügyvezetője szerint ugyanakkor érvényes működési engedélye van minden, az épületegyüttes területén működő egységre, illetve ezen felül eleget tett minden bejelentési kötelezettségének.

Azt is állítja az ügyvezető, hogy még mindig nem kapták meg a bontási engedélyről szóló határozatot a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH). A hivatal két héttel ezelőtt adott engedélyt a létesítmény bontására az elkészült bontási terv alapján, melyet azután készített el a kft., hogy a KÖH másodfokú határozatában bontásra ítélte a teraszt.

A hivatal elnökségi titkárságán elmondták lapunknak, hogy kétszer kísérlik meg ajánlott küldeményként elküldeni a határozatot. Amennyiben másodszorra sem veszi át a címzett, hivatalosan kézbesítettnek tekinthető a küldemény, és attól fogva számítható az a 15 napos határidő, amelyen belül a hivatal határozata értelmében le kell bontani a létesítményt. Egyéb tekintetben a KÖH nem kíván nyilatkozni az ügyben, amíg a bontási határozat jogerőre nem emelkedik.

Veres István azonban kitart igaza mellett. Szerinte nem áll műemlékvédelem alatt a Citadella épületegyüttese, mivel nem szerepel a műemléki jegyzékben, és nincs egyedi védettségi határozata sem. Az ügyvezető alapjában kérdőjelezi meg a hivatali eljárás jogszerűségét, szerinte volt előzetes hozzájárulás a terület tulajdonosától, és a hosszú távú koncepcióban is szerepelt a terasz megépítése. Veres megismételte: azt elismerik, hogy hiba volt építési engedély nélkül elkezdeni a terasz építését, ám nem értik, miért nem lehetett fennmaradási engedélyt adni az építményre, hiszen arra szükség van.