Rudi Zoltán lesz a Magyar Televízió hírigazgatója, míg a poszt másik jelöltje, Baló György sorsa bizonytalan. Rudit a tévékuratórium elnökségének szocialista tagjai támogatták, míg a kisebb kormánypárt Balót látta volna szívesen e poszton - írja a Népszabadság. Rudi mellett Sugár Ágnes kapott még megbízást, mint kulturális igazgató-helyettes. A kinevezések feszültséget okoztak a kormánypártok között.

A közszolgálati tévétől távozott Mendreczky Károly elnök, Csermely Péter hírigazgató, valamint a Híradó és a reggeli műsor főszerkesztője. Az elnöki posztra pályázatot írnak ki, a hírigazgató személye viszont eldőlt: a posztot Rudi Zoltán kapja - írja a Népszabadság. Rudi 1997-98 között Híradó főszerkesztője volt, 1998-ban menesztették a tévétől.

A posztra szintén esélyes Baló György kinevezését a szocialisták elvetették, főleg azért mert szerepet vállalt a köztévénél előző kormányzat alatt. A Népszabadság szerint a szocialisták kifogásolták, hogy Baló nem emelte fel a szavát a kampányidőszak elfogult műsoraival szemben. Balót a szabaddemokraták látták volna szívesen hírigazgatóként.

A kisebbik kormánypárt kurátorai ugyanakkor fenntartásaikat jelezték Sugár Ágnes kulturális igazgató-helyettesi kinevezése miatt. Sugár korábban az MTV-n vezetett műsort, majd a Satelit TV-nél és a Klubrádiónál dolgozott. Őt hétfőn nevezte ki a kulturális terület helyettes vezetőjévé Ragáts Imre ügyvezető. A megbízatás valójában a kulturális igazgatóság vezetését jelenti, ugyanis az előző ciklusban kinevezett igazgató, Rér Éva tartós betegállományba vonult - írja a lap.

Sugárt a Mendreczky által kijelölt volt Hét-főszerkesztőt Siklósi Beatrix helyett nevezte ki az ügyvezető. Az új kulturális igazgató-helyettes korábban több szocialista kampányrendezvény háziasszonya volt, ám szerinte ennek nincs köze kinevezéséhez. Mint a Népszabadságnak elmondta: őt az ügyvezető, Ragáts Imre kereste meg, nem tartja a napi kapcsolatot vezető politikusokkal. Szándékai szerint a kulturális műsorok a jövőben valóban a kultúrával foglalkoznak majd, lesznek színházi közvetítések és tévéjátékok is.

Folytatódott a legitimációs vita is, a Mendreczky távozásával munkáltatói jogokat gyakorló Ragáts Imrével kapcsolatban. A civil kurátorok kifogásolják, hogy ők nem szólhattak bele az utódlás kérdésébe, de hiába kezdeményeztek rendkívüli kuratóriumi ülést, nem jártak sikerrel. Az elnökség szerint, mivel csak egy alelnök volt nem kellett volna szavazni a távozó elnök feladatait átvevő alelnökről, a civilek azonban számolnak Szenes Andrea, korábban menesztett, majd a bíróság által posztjára visszahelyezett alelnökkel is - írja a Népszabadság.