Kétszer vette meg telephelyét a Defend

Két év alatt kétszer vette meg saját telephelyét a Defend Kft. Az üzletben részt vett a Fidesz által alapított Sades Kft, amely két hét alatt 380 millió forintos nyereséghez jutott. A cég, amelyben Simicska Lajos korábban ügyvezető volt, a Defendtől vásárolt ingatlant adta tovább a Magyar Fejlesztési Banknak. A pénzintézet elnökének ekkor Simicska volt a tanácsadója - tudta meg a Népszabadság.

Két év alatt kétszer vette meg saját telephelyét a Defend Kft. A XV. kerületi egyhektáros ingatlanért - amelyet a tulajdonosváltozások közepette mindvégig a Defend használt - a második alkalommal, alig húsz hónappal az első szerződéskötés után, 629 millió forinttal többet fizetett ki az őrző-védő cég.

A Defend Kft-nak - miután az előző kormány ideje alatt betört a pénzszállítás, pénzfeldolgozás területére - pénzfeldolgozó üzemre volt szüksége, ahol a begyűjtött pénzt biztonságban lehetett számolni, válogatni, tárolni -, illetve egy megfelelő telephelyre a pénzfeldolgozó felépítéséhez. A Defend végül 1999. augusztusában megvette az Eduscho Budapest Kft. XV. kerületi üzemcsarnokát. A Defend azonban két hónap után megvált a XV. kerületi telektől, nettó 270 millióért eladta a Sades Kft-nek. Ez a vállalkozás nem más, mint névváltoztatás után a Fico Kft.

A Fico Kft.-t a Fiatal Demokraták Szövetsége alapította még 1990-ben - első ügyvezetői között volt Simicska Lajos, az APEH későbbi elnöke is -, majd a Fidesz kormányra kerülése után nevet változtatott. A Sades jelenleg a szintén Fidesz-közeli vállalkozásként számon tartott Mahir cégcsoporthoz tartozik.

Bár a Defend jó áron adta el az ingatlant, korántsem csinált olyan jó üzletet, mint tizenhárom nappal később a Sades, hiszen a

A Fidesz-közeli vállalkozás tizenhárom hónap után szintén megvált az ingatlantól, nettó 650 milliót kapott érte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatától, a Bodrogköz Ingaforg. Kft.-től. A szerződésekből az derül ki, hogy nem egészen két hét alatt csak a telek ára 328 százalékkal nőtt, azaz 115 millióval emelkedett az értéke. Az építmény kisebb mértékben drágult: az árnövekedés itt 112 százalékos volt. Az épületekért így is 265 millió forinttal kapott többet a Sades Kft. annál, mint amennyit fizetett értük a Defendnek.

A Defend a Bodrogköz Kft. adásvételi szerződésének kelte után egy nappal, 1999 decemberében telephelyként jegyeztette be a Cégbíróságon a XV. kerületi telket. Ezután pedig, 2000. március elsején már székhelyeként tüntette fel. A Defend egy évvel később - részletfizetéssel - újra megvásárolta az ingatlant az MFB leányvállalatától, 789 millióért.

Az adás-vételekkel kapcsolatban Földi László a Népszabadság kérdésére mindössze annyit üzent egy közvetítőn keresztül: a Sades adásvételéhez nem volt semmi köze, kérdezzék erről a Sades Kft.-t. A vállalkozás ügyvezetője, Sámuelné Hidvégi Judit azonban szabadságon van, és jelenleg teljességgel elérhetetlen.

A Bodrogköz Kft. egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa ugyanakkor azt mondta: a vásárlásra nekik a Magyar Fejlesztési Bank adta ki az utasítást, a Sades Kft.-vel kötött szerződés teljességgel szabályos volt, a kifizetett vételár reálisnak nevezhető, hiszen a telken álló "felépítmény" - vélhetően a defendes trezorról van szó - ekkor már 70 százalékban elkészült.

Az MFB új vezetése nem zárja ki, hogy a Sades Kft. ügyében találhatnak "politikai befolyásra utaló nyomokat". Ilyen nyom lehet például az is, hogy éppen ebben az időszakban kezdte meg elnöki tanácsadói tevékenységét az MFB-ben Simicska Lajos, aki 1999 augusztusában mondott le az APEH elnöki posztjáról. A Fico egykori ügyvezetőjének MFB-s alkalmazását szeptember végén jelentették be. Alig pár nappal azelőtt, hogy a Fico Sadesra változtatta a nevét, és majd egy hónappal azelőtt, hogy a Defend az ingatlanját eladta volna a Fidesz által alapított társaságnak - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK