A Külügyminisztérium felkérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy nyilatkozzon: fenn kívánja-e tartani azoknak a személyeknek a diplomata-útlevelét, akiknek Orbán Viktor adományozta az úti okmányt. A kormányszóvivő szerint a volt miniszterelnök edzőjének is diplomata-útlevelet kért, rajta kívül több tucat egyházi személy és újságírók is részesültek az okmányból.

"Tucatnál több név szerepel a Külügyminisztérium listáján" - közölte Gál J. Zoltán, annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint Simicska Lajos volt APEH-elnök is rendelkezik diplomata-útlevéllel.

A kormányszóvivő közölte: a miniszterelnöknek joga van arra, hogy diplomata-útleveleket biztosítson személyes megbízottai számára. "Ez akkor jogszerű, ha olyan személyek kapnak diplomata-útlevelet, akik rendszeresen kísérik a miniszterelnököt külföldi útjaira. Ők lehetnek a kormányfő tanácsadói vagy olyanok, akik tisztségükből adódóan több hivatalos utat tesznek" - tette hozzá.

Gál J. Zoltán elmondta: a listán szerepel számos olyan személy, aki - a szóvivő szerint - jogosan rendelkezik diplomata-útlevéllel, mint például több volt államtitkár, Boross Péter volt miniszterelnök és az előző miniszterelnök volt sajtótitkára. Hozzátette, hogy esetükben - mivel megbízatásuk lejárt -, az új kormány nem kívánja fenntartani ezt a jogosultságot.

Az MTI értesülése szerint a listán szerepel még Schmidt Mária, a Terror Házának igazgatója, Schwajda György, a Nemzeti Színház volt igazgatója, valamint az előző miniszterelnök titkárnője és Jakab János is, akivel kapcsolatban Gál J. Zoltán azt elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálja, milyen tisztséget töltött be, de a MeH munkatársai úgy emlékeznek, hogy ő volt Orbán Viktor edzője. "Esetében meglehetősen érdekes, hogy milyen okból kaphatott diplomata-útlevelet" - jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy az új kormány nyilvánvalóan nem kívánja Jakab János jogosultságát fenntartani. A Magyar Hírlap információi szerint rendelkezett diplomata-útlevéllel az MTV nemrég lemondott elnöke, Mendrenczky Károly, és a volt hírigazgatója, Csermely Péter, akik a volt külügyminiszternek köszönhették  az okmányukat több tucat egyházi személy és más újságírók mellett.

Gál J. Zoltán elmondta, hogy várhatóan a jövő héten befejeződik az ügyben a vizsgálat a Miniszterelnöki Hivatalban, és ezt követően Kiss Elemér kancelláriaminiszter hivatalos levélben válaszol a Külügyminisztérium kérésére.