Végleg elveszítheti székházát az FKGP

A kisgazdapártnak július 31-ig kellene visszafizetnie a Szeremley Huba borásztól kapott 200 milliós foglalót és annak kamatait. Amennyiben ez nem történik meg, újabb 500 millió befizetésével Szeremleyé a székház. A párt alelnöke szerint csalás történt, és az eredeti visszafizetési határidő 2003 júliusa.

Torgyán József pártelnök tavaly év végén adásvételi szerződést kötött Szeremley Hubával, a Nigériából hazatelepült borásszal. E szerint Szeremley 700 millió forintért megvásárolta az épületet, és 200 millió előleget is adott. Amennyiben a kisgazdák nem fizetik vissza az előleget és annak kamatait, akkor augusztus 1-jével Szeremley tulajdonába kerül a Belgrád rakparti székház.

Szeremley Huba az [origo]-nak azt mondta: Torgyán nem hajlandó meghatalmazást adni az ügyben eljáró Deák ügyvédi irodának, így nem tudják bejegyeztetni nevét a tulajdoni lapra. Közölte: Torgyán "megzsarolta" azzal, hogy csak akkor ad felhatalmazást, ha a párt visszavásárlási jogát egy évvel meghosszabbítják.

A borász megvárja augusztus 1-jét, utána azonban kész bírósághoz fordulni. Mint mondta: nem sokkal a szerződéskötés után "mosolyszünet állt be" közte és Torgyán között. "A kisgazdáknak akartam segíteni, azonban Torgyán csak a saját érdekeit tartotta szem előtt. Nem érdekelte, mi lesz a párttal, csak ő akart egyéni képviselőként a parlamentbe bejutni" - állítja a borász. Hozzátette: Torgyán a kampánnyal elpazarolta a tőle kapott pénzt.

Most azonban Torgyán többször is azzal védekezett, hogy a tudta nélkül köttetett a szerződés. Szeremley ezt tagadja. "A szerződéskötés részleteibe belebeszélt, az utolsó vesszőig egyeztetni kellett vele. A szerződéskötés után pedig ellátogatott hozzám Gyimóthy Gézával, Maczó Ágnessel, Deák Józseffel, Hegedűs Péterrel, és még egyszer köszönetet mondtak a segítségemért. Akkor még azt állította, hogy nagyon előnyös szerződés köttetett" - mondta Szeremley Torgyánról.

Az FKGP nemcsak hogy vesztett a választásokon és kiesett a parlamentből, még az állami támogatástól is elesett. A borász szerint így semmi esély arra, hogy a kisgazdák visszaadják a foglalót.

A kisgazdapárt alelnöke, Korényi Attiláné ugyanakkor azt állította az [origo]-nak, hogy bár a földhivatali bejegyzésen valóban 2002. július 31-e szerepel visszafizetési határidőként, valójában 2003. július 31-ében állapodtak meg. Az alelnök szerint kicserélték a hivatalban a lapot, és ez ügyben feljelentést is tettek.

Azt pedig, hogy az ügyvédi iroda nem kap felhatalmazást, az alelnök azzal magyarázta: a párt Torgyán Józsefet hatalmazta végül fel, hogy eljárhasson az ügyben. Azért döntöttek így, mert Deák József egykori pártfőügyész már nem az FKGP tagja.

Korényiné szerint ugyanakkor sem Szeremley, sem megbízottja nem kereste meg még székházügyben a pártot.

Kapcsándi Dóra