A Tolna megyei Fadd falu határában négy magánszemély tulajdonába került a Duna egy része - írja a Színes Mai Lap. A négy egykori tsz tisztségviselő földje öt hektár, a víz (amit a föld körülölel) negyvenöt hektár. A lassan egy évtizede húzódó ügy jelenleg bíróságon van.

A rendszerváltás után a faddi önkormányzat kérte a Valent-öböl tulajdonjogát a magyar államtól. A vagyonátadó bizottság legnagyobb meglepetésükre közölte, hogy nem adhatja, mert az négy magánszemélyé. Kiderült, hogy amikor kimérték részarányban a földet a falu határában, nagyvonalúan a folyót is belevették. A víz még helyrajzi számot is kapott, holott nincs aranykorona-értéke.

A Duna a térképen kettéválik: egyik fele az önkormányzaté, a másik a négy magánszemélyé. A magánszemélyek akár körbe is keríthetnék területüket. A szóban forgó föld öt hektár. A víz, amit a föld körülölel, negyvenöt hektár. A víz valós értéke óvatos becslés szerint is legalább 120-150 millió forint.

Az ügy jelenleg a bíróság előtt van. Fülöp János a helyi önkormányzat képviselője elmondta, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert helyi népszavazást akarnak kiírni. A bíróság előtt a négy tulajdonos azzal védekezett, hogy tulajdonképpen szívességet tettek a falunak, miután újraosztáskor megmaradt ez a föld. A tulajdonosok az egykori tsz tisztségviselői: elnöke, főkönyvelője, a földügyek rendezője és a földkiadó bizottság elnöke.

Az ügy lassan egy évtizede húzódik. Miután az önkormányzat feljelentést tett, az ügyészség hamar megállapította a törvénysértést. De miután letelt egy év, fellebbezésre nincs mód, az árverésen szerzett jog visszavonhatatlan. Az ügy úgy oldódhatna meg, ha a bíróság előtt is bizonyítják, hogy a szóban forgó terület a magyar államé volt korábban. Így ez nem elárverezhető - olvasható a Színes Mai Lapban.