Fidesz: áremelésekre készül a kormány

Jövőre az inflációnál nagyobb mértékben emelkednek a víz, a gáz, illetve a közlekedés díjai - állítja az előző pénzügyminiszter. Varga Mihály egy szigorúan titkos pénzügyminisztériumi jelentésre hivatkozott. A tárca cáfolta Varga állításait, az anyagról viszont csupán annyit árulhattak el, hogy Magyarország előcsatlakozási gazdasági programját a kormány augusztus közepén mutatja majd be.

Az ország előcsatlakozási gazdasági programja kapcsán készült  pénzügyminisztériumi jelentés szerint a minimálbér adómentesítéséből és az egyszerűsített vállalkozási adóból fakadó bevételkiesést a nyugdíj- és a társadalombiztosítási-járulék emelésével kompenzálnák. Varga Mihály Fidesz-alelnök közölte: a birtokukba jutott jelentés alján a szigorúan titkos minősítés szerepelt.

Jövőre az energetikai, közlekedési és vízgazdálkodási árak az átlagos inflációnál nagyobb mértékben növeli a kormány - mondta Varga Mihály a pénzügyminisztériumi jelentésre hivatkozva, hozzátéve azt is, hogy az oktatásban és egészségügyi területen dolgozók béremelése miatt kórházrekonstrukciók, iskolafejlesztések maradnak el.

A kormány augusztus közepén juttatja el Brüsszelbe Magyarország előcsatlakozási gazdasági programját, amelyet utána teljes egészében nyilvánosságra is hoznak - reagált Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az exminiszter kijelentéseire, aki hozzátette: nem érti, hogy honnan vette Varga Mihály állításait, mert azok, amiket mondott, nem szerepeltek az anyagban. A végső változatot augusztus második felében sajtótájékoztatón mutatják be.

Bár lenyűgöző az ellenzéki politikusok kreativitása a titkos dokumentumokkal kapcsolatban, a Fidesz vezetői ezúttal is rosszul kutakodtak a miniszterelnök íróasztalán - reagált a Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményében a Fidesz keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra, hozzátéve: Medgyessy Péter nem kapott olyan anyagot, amelyre Varga Mihály és Áder János hivatkozott. Gál J. Zoltán emlékeztet arra, hogy az előző kormány tervezett nagy arányú gázáremelést, az ezzel kapcsolatos szakértői anyagok az Orbán-kormány hivatali idejének lejárta előtt kerültek nyilvánosságra.