Újabb dokumentum a D-209-ről

Újabb dokumentumot hozott nyilvánosságra Medgyessy Péter kormányfő titkosszolgálati múltjáról a Magyar Nemzet. A közzétett irat szerint az akkori belügyminiszter, Horváth István parancsa a D-209-es számú főhadnagyot tartalékállományba helyete át 1982 végén, és egyben tízezer forint értékű tárgyjutalomban részesítette.

A Magyar Nemzet eddig két dokumentumot közölt Medgyessy Péter kémelhárító tevékenységéről: az első dokumentumból derült ki, hogy a miniszterelnök a III/II-es ügyosztályon szolgált; az iratban előléptetéséről és fizetéséről rendelkeztek. Ennek hitelességét az érintett is elismerte. A második közzétett dokumentumról mind Medgyessy, mind a szakértők azt mondták, hogy hamisítvány. A közzétett vitatott iratban arról írt volna jelentésében, hogy kik gyanúsíthatóak ellenforradalmi tevékenységgel, ami már több mint kémelhárítói feladat.

Medgyessy titkosszolgálati múltjának kiderülése kis híján kormányválságot idézett elő az SZDSZ-es képviselők első reakciói miatt. Az ellenzék lemondásra szólította fel a kormányfőt. Medgyessy múltbeli tevékenysége egyébként nem tartozik a jelenlegi, még az Antall-kormány idején hozott és azóta is többször módosított, ügynöktörvény hatálya alá, mivel az csak az egykori III/III-as közszereplőkre vonatkozott.

Két parlamenti vizsgálóbizottság is alakult az ügy kapcsán: az MDF-es kezdeményezésű Medgyessy titkosszolgálati múltját vizsgálja, az SZDSZ-es pedig a rendszerváltás utáni összes kormánytagét és államtitkárét. Ennek során kiszivárgott, hogy az NBH információi szerint hét egykori állambiztonsági tiszt lett később miniszter vagy államtitkár és többségük az Orbán-kormányban idején.

KAPCSOLÓDÓ CIKK