Már csak hitelekből tud működni a Millenáris

A Millenáris Parkban az előző vezetés tevékenységének ellenőrzésekor jelentős költekezésre bukkantak. A park már 2001 végére felélte a gazdálkodására előirányzott 2002-es keretet. A gazdálkodást a könyvvizsgálókon és a szakértőkön kívül az APEH is vizsgálja.

Számos visszásságot találtak a Millenáris Parkban, holott még mindig tart az új vezető, Mizsei Zsuzsanna által kezdeményezett vizsgálat. Az ügyvezető igazgató beszámolt arról: mostanra jutottak el odáig, hogy újra tudták indítani az eddig szünetelő kiállításokat és rendezvényeket.

A parkban eddig átvilágították a rendészeti és őrzési munkákat, az informatikai rendszert és részben a gazdálkodást is. Az APEH munkatársai múlt hét óta vizsgálódnak a Millenárisban.

Az informatikai rendszer ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az előző vezetés kommersz és igénytelen felszereléseket vásárolt, melyeknek rövid az élettartama, üzemeltetésük azonban drága. A berendezésekhez sem garancialeveleket, sem pótalkatrészeket nem találtak. Mizsei elmondta, hogy valószínűleg az egész informatikai rendszert át kell alakítaniuk.

A vagyonvédelem szintén nem megfelelő, ráadásul túlszámlázásokat is találtak ezen a területen. Példaként Mizsei említette a Zöld Péter játszóteret, melynek őrzését 2001-ben teljesen megszüntették, holott ez nem lenne indokolt. Sok panasz érkezett hozzájuk, hogy a játszótéren éjjelente hangoskodnak, ezért a felügyeletet újra biztosították. A park őrzésével korábban több cég foglalkozott, az új vezetés azonban csak egy alvállalkozót fog foglalkoztatni. Az erre a cégre fordítandó összeg kétharmada lesz annak, amelyet eddig egy őrző-védő cégre fordítottak (holott több őrző cég is volt).

Mizsei a park működését a következő szavakkal jellemezte: feudális jellegű cégösszefonódások voltak, dzsentriszemlélet uralkodott, a parkban mesterségesen kialakított káosz jött létre. Egy-két cég kezében összpontosulnak azok a pénzek, amiket a park elköltött, a teljes alvállalkozói kör felderítése azonban még nem ért véget. A könyvvizsgálat még folyik, és a szakértői vizsgálatok után fog kiderülni, hány feljelentést tesz az új vezetés. A szakértők polgári jogi és büntetőjogi szempontból is vizsgálják a park működését és az előző vezetés tevékenységét. Az ügyvezető példaként említette a Millenáris stúdióját, melyet az állam bérbe adott egy magáncégnek (Millenáris Rt.) havi 200 ezer forintért, majd egy magáncégtől bérelték ehhez a stúdióhoz a világítást, mintegy 20 millió forintért.

A volt vezetők gazdálkodásáról elhangzott, hogy 2000-től 2002-ig 3,4 milliárd forint volt előirányozva a Millenáris Parknak, viszont ez az összeg már 2001. december 31-én elfogyott. Ezért most állami garanciás kölcsönből működnek, ami 1,5 milliárd forintot jelent.

A Millenáris munkatársainak fizetésével kapcsolatban Mizsei Zsuzsanna elmondta: az általában december 31-ig érvényes - korábban megkötött - szerződéseket nem bontották fel, a Millenárison a korábbi munkatársak dolgoznak. A park művészeti vezetői posztjára várhatóan később írnak ki pályázatot, azután, hogy a park végleges arculatát kialakítják - mondta Mizsei. Az új ügyvezető igazgató újságírói kérdésre tagadta, hogy a Rózsadombon bérelnének neki és családjának lakást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK