Bonyolódik a Citadella-terasz ügye

Szakértői vizsgálatok folynak a bontásra ítélt, ám jelenleg is működő Citadella-terasz ügyében megindult nyomozásnál. Közben a bérleti szerződést a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) két hete felmondta, és hétfőn lejár a bontási határidő is.

A szakértői véleményekre vár a rendőrség, amely természetkárosítás és -rongálás miatt folytat eljárást a Citadella-teraszt megépítő és immáron működtető Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ellen - tudta meg a Magyar Hírlap a BRFK sajtosztályán. A nyomozás június 7-e óta folyik az engedély nélkül megépített létesítménnyel kapcsolatban.

A hatóság azt azonban nem vizsgálja, lehet-e összefüggés az 1999. december közepéig még Samupress Kft. névre hallgató cég előző tulajdonosa, Samu Attila, a BRFK márciusban közös megegyezéssel távozott szóvivője, illetőleg az ügyvezető igazgató, Veres István kapcsolatai és az építkezés mikéntje között.

Korábban a sajtó Seres Zoltán, az 1999-ben Tahitótfalun gépkocsijában Kalasnyikovval agyonlőtt, maffiakapcsolatokkal gyanúsított vállalkozó köreit is kapcsolatba hozta a Citadella-teraszt építtető üzleti körrel. A cégbírósági bejegyzés szerint pedig Seres egyik tulajdonosa volt - a gellérthegyi Citadella sétányra bejegyzett - Citadella New Club Szolgáltató Kft.-nek.

Az ügy további fejleménye, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felmondta az 1999-ben határozatlan időre kötött bérleti szerződést a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft.-vel. E szerződés eredetileg addig lett volna érvényben, ameddig a vagyonkezelői szerződés hatályba nem lép. Azonban ezt az előző kultuszminiszter, Rockenbauer Zoltán végül nem ellenjegyezte. Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója elmondta: a gazdasági társaság elutasítóan fogadta két hete keltezett levelüket.

Veres István ügyvezető jelenleg szabadságon van - legalábbis így tudják a bontásra kötelezett, ám már meg is nyitott Citadella-terasznál.

Verestől arra vártunk választ, mit tesz az elkövetkező napokban, tekintettel arra, hogy hétfőre lejár a bontás határideje. Ezt követően ugyanis a kultusztárca elrendelheti a sokmilliós bontást, amelynek költségeit utólag polgári peres úton követelheti vissza a vállalkozástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK