Ma hallgatják meg Medgyessyt - a bizottság már mindent tud

Csütörtökön délelőtt 10 órakor hallgatja meg Medgyessy Pétert a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság. Medgyessyt valószínűleg nyílt ülésen hallgatják meg, miután a titokgazda fölmentette a titoktartás kötelezettsége alól azokban a témákban, amelyekben a bizottság vizsgálódik. A bizottság egyik kormánypárti tagja az [origo]-nak korábban azt mondta: a testület előtt eddig elhangzott információk mindent tisztáztak, így a miniszterelnök meghallgatása csak formalitás lesz.

Medgyessy Péter a bizottság elnökének július közepén küldött válaszlevelében már hozzájárult ahhoz, hogy a testület nyílt ülésen hallgassa meg és minden titkosszolgálati múltjára vonatkozó adatot nyilvánosan kezeljen. Miután szerdán a titokgazda is megadta Medgyessynek a felmentést, elhárult minden törvényes akadálya a nyílt meghallgatásnak. Korábban a bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai is támogatták a miniszterelnök nyílt ülésen történő meghallgatását.

A bizottság egyik kormánypárti tagja az [origo]-nak elmondta: az NBH és a III-as főcsoportfőnökség egykori vezetőinek meghallgatása választ adott a bizottság legtöbb kérdésére, így Medgyessy meghallgatása már csak formalitás. Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke szerint is előrevitték az eddigi meghallgatások a munkát és hozzájárultak ahhoz, hogy augusztus 15-ig tárgyilagos jelentést készíthessen a testület.

A bizottság [origo]-nak nyilatkozó szakértője ugyanakkor attól tart, hogy Medgyessy nyílt meghallgatását politikai véleményük közvetítésére használják majd fel a pártok. Szerinte a szakmai anyagot már most is hiánytalanul össze lehetne állítani, de a pártoknak csak a nyílt ülésen van lehetőségük arra, hogy megfogalmazzák politikai és erkölcsi állásfoglalásukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK