- Az iskoláskorú gyermeket nevelő szülők részére adható beiskolázási támogatást 2002 szeptemberétől tízezer forintig adómentessé tette a belügyminiszter - adta hírül a Belügyminisztérium kommunikációs irodája a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) pénteki ülését követően.

A közlemény szerint a felek kölcsönös megelégedésére született döntés az úgynevezett beiskolázási segélyre vonatkozó belügyi szabályok módosításáról. A BÉT második napirendi témája a kormány 100 napos programjában szereplő átlagosan 50 százalékos közalkalmazotti béremelés végrehajtása volt. A munkavállalói oldal képviselője, a BÉT elnöke elismerte, hogy a belügyi közalkalmazottak korábban soha nem kaptak ilyen mértékű béremelést.

Az egyeztetésen a BÉT képviselője egyértelművé tette, hogy a BM magára nézve kötelezőnek tekinti a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsának állásfoglalását. A tárcánál a béremelés mintegy 15 ezer, többségében középfokú iskolai végzettségű és fiatal, kevés munkában töltött idővel rendelkező közalkalmazottat érint, ezért a jelenlegi próbaszámítások szerint az átlagos bérfejlesztés mértéke körülbelül 40-50 százalék közötti lehet.

A belügyi munkáltatók jelenleg csak az új besorolásokra vonatkozó próbaszámításokkal rendelkeznek, a tényleges adatok összesítése augusztus 23-ig történik meg. Így a szaktárcánál a béremelés pontos mértéke csak a tényleges adatok ismeretében lesz megállapítható.

A Belügyminisztérium augusztus 5-én, a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT) állásfoglalásának megfelelően kívánja folytatni a tárgyalást a béremelés végrehajtásának módjáról - tartalmazza a közlemény.