Kilenc érintettet találtak a Nemzetbiztonsági Hivatalban

A korábbi hírekkel ellentétben nem heten, hanem kilencen szerepelnek a rendszerváltás utáni kormányok tagjai közül a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában - közölte az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság elnöke, Mécs Imre. A Fidesz eközben tudtatta: megfontolandónak tartják, hogy a továbbiakban a párt képviselői részt vegyenek-e a testület munkájában. Az eddigi információk szerint a Történeti Hivatal négy, a Katonai Felderítő Hivatal pedig egy volt kormánytag érintettségét jelentette.

A rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül kilencen szerepelnek a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában. Az erről szóló jelentés csütörtökön érkezett meg az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottsághoz - közölte a bizottság szabad demokrata elnöke, Mécs Imre.

Azzal kapcsolatban, hogy Kovács Zoltán megfontolandónak nevezte a fideszes politikusok további részvételét az állambiztonsági múltat feltáró bizottság munkájában, Mécs Imre közölte: nem lát semmilyen indokot arra, hogy bármely frakció kivonja magát a vizsgálatból.

A Fidesz közleményben bejelentette: megfontolandónak tartja, hogy a továbbiakban képviselői részt vegyenek-e egy olyan testület munkájában, amely egyre nyilvánvalóbb manipulációs célzattal próbálja meg elterelni a figyelmet a miniszterelnök állambiztonsági múltjáról.

A közleményt Kovács Zoltán, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság fideszes tagja hozta nyilvánosságra, aki felháborítónak tartja, és választ vár Mécs Imrétől arra, miként történhetett meg az, hogy miközben a bizottság tagjai továbbra sem juthatnak hozzá az általuk kért jelentésekhez, a sajtóban kétes hitelű kiszivárogtatások látnak napvilágot a bekért anyagok tartalmára vonatkozóan. Hozzátette: az ellenőrizetlen információk szárnyra kelésének nyilvánvaló célja a figyelem elterelése a miniszterelnök SZT-tiszti múltjának vizsgálatáról.

Mécs Imrének fel kéne lépnie az állam- és szolgálati titkot, valamint a személyiségi jogokat sértő kiszivárogtatások ellen, illetve biztosítani kellene, hogy a bekért jelentésekhez a bizottság tagjai hozzáférhessenek - közölte Kovács Zoltán.

Reagálva Kovács Zoltán közleményére, Mécs kijelentette: eddig kizárólag a Történeti Hivatal jelentésében szereplő érintettek számát hozta nyilvánosságra, más adatokat - például neveket - maga sem ismer. Emlékeztetett arra, hogy a jelentéseket a bizottság tagjai együtt vizsgálják majd meg a testület jövő hétfői ülésén. "Úgy vélem, azokat az információkat, amelyeket nyilvánosságra hoztam, a közvéleménynek ismernie kell. Ezek az adatok segítik a tisztánlátást és a további munka előkészítését" - mondta Mécs Imre.

A szabad demokrata politikus azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a bizottság Medgyessy Péter állambiztonsági múltjáról kívánja elterelni a figyelmet, azt mondta: ő eddig csak számadatokat hozott nyilvánosságra, ellentétben a kormányfő múltját vizsgáló parlamenti testület ellenzéki elnökével, aki már a bizottság munkájának megkezdése előtt hangot adott különböző vélekedéseinek.

Mécs Imre közölte: a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Információs Hivatal jelentései még nem érkeztek meg a bizottsághoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK