Uruguay Amerikától vár segítséget a válság leküzdésére

2002.08.05. 15:59

Az uruguayi kormány reményei szerint már vasárnap jóváhagyják azokat az új reformintézkedéseket, amelyek segítségével talán megmenthető az ország bankrendszere. Alejandro Atchugarry pénzügyminiszter is az intézkedések gyors bevezetését sürgeti, amelyek - Argentínához hasonlóan - a lakossági bankszámlákon lévő pénzek felvételének szigorítását is tartalmazzák majd. Az ország az EgyesültÁllamokhoz és az IMF-hez fordult segítségért - írja a BBC.

A pénzügyi tárca vezetője bejelentette: az ország 1,5 milliárd dolláros rövid lejáratú hitelt kért az Egyesült Államoktól, hogy ennek segítségével sikerüljön kilábalni az egyre mélyülő pénzügyi válságból, és így a kormány talán rábírhatja a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) egy nagyobb összegű kölcsön folyósítására.

Az uruguayi bankokat e hét kedden zárták be, miután a lakosság körében egyre nőtt az aggodalom, hogy a bankszámlákat befagyasztják, és nagy számban vették fel készpénzüket. A pénzintézetek bezárását követően a fővárosban, Montevideóban zavargások törtek ki.

Az említett törvényjavaslatot az uruguayi szenátus már elfogadta, de a képviselőház jóváhagyására még várni kell. A pénzügyminiszter a zavargások ellenére azt közölte, hogy a bankok - a tervezett hétfői nyitás helyett - egész addig zárva lesznek, amíg sikerül megkötni az IMF-fel a hitelnyújtásról szóló megállapodást.

A térség több államához hasonlóan az uruguayi gazdaság is évek óta recesszióban van. Június végén még egy amerikai dollár 17 pesót ért, napjainkban viszont már 28 pesót kérnek érte.

Szakértők szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy regionális válsággal állunk szemben. A dél-amerikai országok mindegyike - Chile kivételével - hasonlóan nehéz helyzetben van, vagy ebbe az irányba tart. Elemzők szerint a probléma akkor kezdődött, amikor Argentína és Brazília - ahol egy hónap alatt közel 30 százalékkal értékelődött le a reál - nem tudta érdemben csökkenteni adósságállományát a gazdasági növekedés idején, a '90-es években. Ennek eredményeként napjainkban egyre nehezebb feltételek mellett jutnak nemzetközi hitelekhez - írja a BBC.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Átterjedt Uruguayra az argentin válság 
(2002. július 31.)