Fidesz: Nyílt politikai cenzúra a közmédiumokban

A Fidesz szerint nyílt politikai cenzúrát vezetett be a kormány a közszolgálati médiumokban a sorozatos személycserékkel. Hétfőn ugyanis felmentették a köztévé kulturális igazgatóját. Ezt megelőzően az utóbbi hetekben politikai okok miatt távozott az MTV több vezetője. Cenzúrát csak a jobboldali nézeteket valló szerkesztők gyakorolnak a Magyar Rádióban - állítja a (MR)kuratóriumának alelnöke.  

Hétfőn délelőtt mentették fel az MTV kulturális igazgatóját, pedig az ügyvezető igazgató ígéretet tett arra, hogy nem lesznek személycserék a közmédiumoknál - közölte Várhegyi Attila. A Fidesz pártigazgatója a közmédia megszállásával vádolta a kormányt, mert mint mondta: augusztus elsején, az MTV 1 -es csatornán minden előzetes indok nélkül, alig két órával a kezdési ideje előtt levették a műsorról az Éjjeli menedék című műsort. A pártigazgató szerint ez azért történt, mert szó esett volna Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjáról is.

A Fidesz kulturális kabinetje levelet írt Lendvai Ildikónak és Újhelyi Istvánnak, az MSZP médiapolitikusainak, melyben arra kérik őket, hogy hagyjanak fel a közszolgálati médiumokban dolgozók fenyegetésével.

Szalay Annamária fideszes képviselő azt mondta, hogy a Magyar Rádióban nyílt cenzúra van, mert a törvényi tiltás ellenére a kormánypárti kurátorok beavatkoznak a műsorszerkesztésbe. A képviselő felszólította a kurátorokat, hogy "törvénytelen tevékenységüket hagyják abba". Szalay Annamária szerint a televízió üzembentartási-díjat a kormány az őszi önkormányzati választás után azonnal visszaállítja. Mint mondta: a díjfizetés megszüntetése alkotmány- és médiatörvény-ellenes.

A rádióban cenzúrát azok a jobboldali elkötelezettségű szerkesztők gyakorolnak, akik egyre több helyen számolják fel a kiegyensúlyozott műsorokat - jelentette ki közleményében Agárdi Péter, a Magyar Rádió Kuratóriumának elnökhelyettese, az MSZP delegáltja. Agárdi Péter Szalay Annamária kijelentésére reagálva elmondta: a rádió műsoraiba nem a kuratórium újonnan megválasztott tagjai avatkoznak be, épp ellenkezőleg, ők igyekeznek törvényes felügyeletet gyakorolni azzal, hogy megkövetelik a médiatörvény és a közszolgálati szabályzat maximális érvényesítését.

A Magyar Rádió (MR) Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált tagja úgy értékeli a helyzetet, mint ahogy az a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzott. Trombitás Zoltán szerint a (MR)kuratóriumának kormánypárti tagjai megpróbálnak nyomást gyakorolni a rádió vezetésére annak érdekében, hogy a számukra nem kedvező műsort vagy műsorokat szüntessék meg. Trombitás Zoltán hozzátette, hogy a kuratórium tagjainak tilos beleszólniuk a műsorszerkesztésbe, ezt azonban folyamatosan megteszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK