Tovább nőtt az ügynök-ügyben érintettek listája

Lemondásra szólította fel Mécs Imrét, a volt kormánytagok múltját feltáró bizottság elnökét az ellenzék. A testület elnöke ugyanis a beérkezett titkos adatokat szerintük szabálytalanul kezelte. Emiatt a testület ellenzéki tagjai parlamenti vizsgálatot sürgetnek, és rendőrségi feljelentést is tesznek. Eközben újabb iratok érkeztek a bizottsághoz a Belügyminisztériumból és a honvédelmi tárcától, melyekben újabb nevek szerepeltek. A különböző hivatalok anyagai között jelentős az átfedés, így már a bizottság elnöke sem tudja, hány volt és jelenlegi kormánytag lehet érintett.

A bizottság elnöke elmondta, hogy hétfőn megérkeztek a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca jelentései is, amelyeket azonban csak a testület kormánypárti tagjai láthattak zárt ülésen, mert az ellenzéki képviselők korábban elhagyták az üléstermet.

A dokumentumokban újabb nevek szerepelnek. Azt azonban nem tudta megmondani az elnök, összesen hányan lehetnek érintettek, mert szerinte sok az átfedés a különböző hivatalok listái között. Mécs közölte azt is, hogy még két helyről várnak jelentést. Ha ezek az iratok is megérkeznek, a vártnál előbb, augusztus végére, szeptember elejére elkészítheti jelentését a testület.

Ezt megelőzően a Mécs-bizottság hétfő délelőtti ülésén leszavazta az ellenzéki képviselők javaslatait. Csáky András, a bizottság MDF-es tagja napirend előtt javasolta, hogy a bizottság az Országgyűlés elnökének segítségét kérve derítse ki, hogy milyen úton szivárogtak ki információk a testület titkos irataiból, addig pedig függesszék fel a bizottság munkáját.

Répássy Róbert, a testület fideszes tagja a bizottság ülésén kijelentette: a titkos információk egy részének nyilvánosságra kerüléséért Mécs Imrét terhelheti a felelősség, mert nem NATO-tagországból érdeklődött mobiltelefonon a bizottság titkáránál a Történeti Hivatalban és a Nemzetbiztonsági Hivatalban összeállított borítékok tartalmáról. Kovács Zoltán, a bizottság fideszes tagja szerint Mécs csak saját kezűleg bonthatta volna fel a borítékot. Répássy javasolta, hogy a bizottság tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen államtitoksértés miatt. Bár az ellenzék elhagyta az üléstermet, miután leszavazták javaslataikat, a jövőben nem zárkóznak el a munka folytatásától. A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Répássy ugyanakkor lemondásra szólította fel Mécset.

Mécs Imre, a bizottság SZDSZ-es elnöke visszautasította az ellenzéki képviselők állításait. Mécs elmondta: külföldi útja során arra adott telefonon utasítást a bizottság titkárának, hogy bontsa ki a megérkezett leveleket és iktassa azokat. Mécs csak arra vonatkozóan kért felvilágosítást, hogy hány ember érintettségét állapították meg. Mécs emellett közölte, hogy a testület ülésén nem szólították fel lemondásra.

Tóth Károly, a testület szocialista tagja az [origo]-nak elmondta: a bizottság feladata a jelentéskészítés és ez ügyben jó úton halad a munka. Tóth szerint lehetséges, hogy a sajtótalálgatások telitalálatosak lesznek, ez azonban még nem jelent államtitoksértést.

Az ellenzék a napirend megszavazása után vonult ki a bizottság üléséről. Bár a testület az ellenzék nélkül nem határozatképes, tanácskozási joga van, így a kormánypárti képviselők zárt ülésen kezdték meg a bizottsághoz eljuttatott iratok vizsgálatát. A Történeti Hivatal és a Nemzetbiztonsági Hivatal után a Belügyminisztérium és a Honvédelmi minisztérium is elkészítette jelentését.

A múlt hét óta kiszivárgott hírek szerint a Nemzetbiztonsági Hivataltól érkezett dokumentumokban 9 volt kormánytag neve szerepel. A Történeti Hivatalban talált dokumentumokban pedig sajtóhírek szerint 16 érintett neve olvasható, közülük hárman jelentettek is, egyikük pedig együttműködési nyilatkozatot írt alá.

A nyilvántartásban szereplő nevek közül azonban lehetnek olyanok is, akiknek a neve azért szerepel egy aktában, mert őt figyelték meg. Másokat esetleg megpróbáltak beszervezni, de nem sikerült. Martonyi János volt külügyminiszter például maga jelentette be, hogy alá akarták vele iratni a beszervezési nyilatkozatot, de visszautasította a felkérést. Emellett a nevek között átfedések is lehetnek.

Mécs Imre, a bizottság SZDSZ-es elnöke szerint az érintetteket meg kell hallgatniuk. Erre valószínűleg zárt ülésen kerülhet sor.

Tóth Károly, a bizottság MSZP-s tagja ugyanakkor pénteken felvetette: akikről megállapítható, hogy együttműködtek a titkosszolgálatokkal, azoknak a nevét haladéktalanul hozzák nyilvánosságra, hogy el lehessen kerülni a további találgatásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK