Újhelyi szerint a Fidesz kifosztotta az MTV-t

Az előző kormány tartalmilag és gazdaságilag is kifosztotta a Magyar Televíziót - jelentette ki Újhelyi István szocialista képviselő a Fidesz hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. Mint mondta, a pártpropagandisták milliárdos károkat okoztak a köztévének.

Az előző kormánypártokat szolgáló pártpropagandisták sokmilliós végkielégítési szerződéseket kötöttek az MTV leköszönt vezetésének utolsó időszakában -közölte Újhelyi István szocialista párti képviselő. Tudomása szerint ezek a személyek egymással kötöttek olyan szerződéseket, amelyekről pontosan tudták, hogy milliárdokkal rövidítik meg az államot. Példaként említve Újhelyi elmondta, hogy a Magyar Televízió a mai napig 973 ezer forintot fizet egy tízperces műsorért, amelyet Vitézy László, a Fidesz egyik médiaszakértője készít. Ehhez képest a naponta jelentkező Híradó költségei körülbelül 500 ezer forintot tesznek ki a politikus szerint.

A Fidesz hétfői sajtótájékoztatójára utalva Újhelyi elmondta: jobb lett volna, ha meg sem szólalnak. Vélekedése szerint Várhegyi Attila (Fidesz) attól fél, hogy az elmúlt években kötött szerződések nyilvánosságra kerülnek. Mint mondta: a későbbiekben nem lesz lehetőség a köztévénél kétéves végkielégítéseket tartalmazó szerződések megkötésére. Szintén a hétfő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva leszögezte: amíg az MSZP kormányon van, addig nem kell tv-üzembentartási díjat fizetni.

Várhegyi Attila hétfőn arról tartott sajtótájékoztatót, hogy véleménye szerint nyílt politikai cenzúra vette kezdetét a közmédiumokban.

Szalai Annamária, fideszes képviselő az MSZP- s honatya kijelentéseire reagálva elmondta: Újhelyi István nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy a hatalom gazdasági és politikai cenzúrát alkalmaz a Magyar Televízióban. Mint mondta: Újhelyi durván és drasztikusan beavatkozott a közszolgálati televízió belső életébe.

Szalai Annamária emlékeztetett: a jelenlegi kormánypártok nem járultak hozzá a köztévé konszolidálásához és a médiatörvény módosításához, ezzel szemben folyamatosan támadták a nekik nem tetsző műsorokat és azok készítőit. Hatalomra kerülésük után jól látszik, hogy gazdaságilag tönkre akarják tenni az MTV-t -jelentette ki az ellenzéki politikus.

Példaként említette, hogy a kormánypártok "megakadályozták az MTV Rt.-t a hitelfelvételben, bevételeket vontak el az intézménytől és folyamatosan fenyegetik az MTV alkalmazottait". Szerinte, ha ezt a tendenciát folytatódik, akkor szeptemberre „elsötétül a képernyő”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK