Állami hitel Medgyessy romániai barátjának

A helyettes kormányszóvivő szerint Medgyessy Péter nem működött közre abban, hogy az állami tulajdonú Eximbank állami garancia mellett több mint 10 millió euró (2,5 milliárd forintnyi) hitelt nyújt a magyar miniszterelnök egyik erdélyi barátjának. Mudura Sándor, de elsősorban szoros üzleti partnere, a Bihar megyei Önkormányzat alelnöke, Kiss Sándor többször is hangoztatta, hogy évtizedes barátság köti őket Medgyessy Péterhez, akit legutóbbi romániai látogatásán a Mudura család napokra vendégül is látott. A Betonútnak ez lesz az első beruházása, amelynek végén egy bevásárlóközpont kulcsait adják át a tulajdonosoknak. Banki illetékesek nem kommentálták a hírt.

A Romániában jól ismert vállalkozó, Mudura Sándor által jegyzett cég és egy amerikai off-shore vállalkozás Nagyváradon 22 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont építésébe fogott. Mudura több cégben is partnere a romániai Bihar megyei prefektusnak, Kiss Sándornak, aki arról is nevezetes, hogy a magyar miniszterelnök, Medgyessy Péter jó barátja. Medgyessyt legutóbbi romániai látogatásán - Kiss társaságában - Muduráék látták vendégül, majd végigvezették a beruházás helyszínén, sőt, Medgyessy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok apropóján ezt a nagyváradi beruházást említette mint követendő példát - adta hírül a Transindex nevű romániai magyar nyelvű honlap.

Medgyessy látogatását követően a magyar állami tulajdonban lévő Eximbank 10 millió eurós hitelt adott a romániai befektetéshez. A nagyváradi bevásárlóközpont fővállalkozója a Betonút Rt. A hitelkérelmet alig néhány hét alatt bírálták el, s a napokban írták alá, noha úgy tudjuk, hogy hónapokig is elhúzódhat egy ilyen vizsgálat. A 7 éves futamidő sem teljesen megszokott, inkább az egy-öt éves hiteleket részesítik előnyben. Ráadásul a hitel a Magyar Nemzet közlése szerint nem szerepelt korábban a bank tervei között.

A hitel további érdekessége, hogy a bank attól a Magyar Exporthitelt Biztosító Rt.-től kapott a hitel visszafizetésére garanciát, amellyel - a Trasindex információ szerint - az MSZP tervei szerint a közeljövőben összevonják a pénzintézetet. Azaz a bank hosszú távon garancia nélkül adott ki mintegy 2,5 milliárd forintnyi hitelt. Így közvetlenül állami garancia lép érvénybe, amit viszont már a költségvetés áll. Ha Muduráék fizetésképtelenné válnának, a magyar költségvetés pótolná a banknál keletkezett hiányt. Az Eximbank vezetője, Bánki Frigyes nem kívánt megszólalni ez ügyben.

A Betonút Rt. gazdasági igazgatója, Garamszegi Gábor ugyanakkor azt mondta, hogy már májusban tárgyaltak a hitelről a bankkal. A fővállalkozó Betonút szerződésben vállalta, hogy kulcsra készen adja át a bevásárlóközpontot a megbízónak, a Lotus Marketnek, noha korábban még sohasem épített bevásárlóközpontot a cég, ám magasépítésben jártas. A Lotus Marketnek egy amerikai off-shore cég és Muduráék a tulajdonosai. Muduráék korábban privatizálták a jelenlegi építkezés helyszínén lévő sörgyárat, majd tőkeemeléssel döntő befolyást szereztek benne, később aztán megszüntették. Ezzel az ügylettel csaknem 20 hektáros területhez jutottak, aminek egy részét apportálták a Lotus Marketbe. Mudura a HVG szerint újabb földterületeket nézett ki magának, ahova a bevásárlóközpont és a már tervbe vett korcsolyapálya, szálloda mellé további létesítményeket építtetne.

A beruházás már szerkezetkész, az alépítmények már állnak - mondta Garamszegi, aki szerint tartható a decemberre tervezett megnyitó. A Magyar Exporthitelt Biztosító Rt. azért kezeskedhetett az adósokért, mert a Betonút export révén végzi a beruházást, technológiát, és gépeket visz ki többek között.

Keszthelyi András kormányszóvivő-helyettes szerint a miniszterelnöknek nincs köze a pénzügyi tranzakcióhoz. Mint elmondta, előfordulhat, hogy Medgyessy Péternek - aki korábban maga is a banki szakmában dolgozott - ismerőse, munkatársa kap kölcsönt.