Mór: a rendőrség tagadja az ausztriai elfogást

Ausztriában még júniusban elfogtak egy férfit, aki állítólag a május 9-i, 8
emberéletet követelő móri bankrablás ügyében is gyanúsított lehet - írta szerdán a Die Presse című bécsi újság. Az ORFK tagadja, hogy a móri bankrablás miatt körözték az Ausztriában elfogott férfit.

A lapértesülés szerint a móri ügyben a nyomozás egy szála Alsó-Ausztriába vezetett. A véletlennek köszönhető, hogy a 25 éves magyart elfogták az Amstetten kerületben lévő Seitenstettenben, ugyanis egy más ügyből kifolyólag nemzetközi elfogató parancs volt ellene érvényben. Nevezetesen azért keresték, mert 1997-ben Budapesten gyilkosságot követett el, amelyért hatévi szabadságvesztésre ítélték, de mielőtt megkezdte volna büntetése letöltését, Ausztriába szökött. A móri tömeggyilkossággal a férfit a lap szerint csak elfogása után hozták összefüggésbe, egyebek között azért, mert Móron született és ott is nőtt fel, továbbá mert már korábban is használt lőfegyvert, de a gyanú egyelőre nem alapos - írta a Die Presse az Interpol bécsi irodájára hivatkozva. A férfira vonatkozó kiadatási kérelem egyelőre még csak a budapesti gyilkosságra hivatkozik - írta a lap, majd ismertette a móri ügyben zajló eddigi nyomozás történetét. 

A rendőrség tagadja, hogy a móri bankrablás miatt körözték az Ausztriában elfogott férfit. Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgató-helyettese elmondta: folyamatban van az Ausztriában júniusban letartóztatott férfi kiadatása. 

Az ORFK illetékese szerint ugyanakkor megvizsgálják, hogy a férfi összefüggésbe hozható-e a május 9-i móri vérengzéssel. - Május 9-e óta minden elfogott veszélyes bűnöző esetében megtörténik ez a vizsgálat - mondta Németh Lajos.
A bécsi magyar nagykövetség nem tud az ügyről, de munkatársai elmondták: általában csak név szerint kapnak többnyire megkésett értesítést egy-egy magyar ausztriai őrizetbe vételéről, a tényleges indokok nem mindig, a feltételezések pedig soha nem szerepelnek a hivatalos papíron. A két ország belügyminisztériumai közötti egyezmény alapján az is előfordul, hogy közvetlenül egymás között intéznek el a főhatóságok egy-egy ügyet.