Felelősségre vonják Deutschot

Súlyos törvénytelenségek jellemezték az ifjúsági tárca gazdálkodását az utóbbi években -erősítette meg a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium szerdai közleményében az erről szóló korábbi híreket. Bár a vizsgálatok még nem értek véget, Jánosi György, a tárca új vezetője egyértelművé tette: Deutsch Tamás exminiszter felelősségét is tisztázni kívánja.

Noha a gyermek, ifjúsági és sportminiszter által elrendelt vizsgálatok még nem fejeződtek be, amelyet az előző vezetés döntéseinek felülvizsgálatára rendelt el, szerdai közleményében a tárca vezetője azt állította, hogy az elmúlt éveket a minisztérium gazdálkodásában, súlyos törvénytelenségek jellemezték. Az GYISM vezetőjének állítása szerint mindennapi gyakorlat volt a minisztérium apparátusának megkerülésével külső cégek megbízása, közpénzek felhasználásával.

A közlemény példaként megemlít egy mindössze három hónapos esetet, amelyben a Deutsch Tamás vezette minisztérium, a bukott választásokat követően, májusban, közbeszerzési eljárás nélkül 8,5 millió forint értékben kötött egy ügyvédi irodával megállapodást. Jánosiék szerint a munkát a minisztérium szakemberei is elvégezhettek volna.

A GYISM alig néhány nappal azután bízott meg egy külsős céget az előző vezetés döntéseinek a felülvizsgálatával, hogy kinevezték Jánosi Györgyöt miniszterré. Erre azért volt szükség, hogy "jogi és gazdasági szempontból tiszta képet kaphassanak, a hosszú távú elkötelezettséget jelentő szerződésekről, illetve azok törvényességéről". Minderre a közpénzek tiszta felhasználása érdekében van szükség - olvasható a közleményben.

Arra a Deutsch Tamás által hangoztatott felvetésre reagálva, hogy a minisztérium közigazgatási államtitkárának felesége annak a könyvvizsgáló cégnek a főkönyvelője, amely átfogóan vizsgálja az ISM korábbi tevékenységét, a közlemény rámutat, hogy egy világszerte elismert, szakmailag és erkölcsileg fedhetetlen, politikailag független könyvvizsgálót bíztak meg. Ez a cég Magyarország legnagyobb könyvvizsgáló cége, 1500 alkalmazottal. Ráadásul a céget közbeszerzési eljárás során választották ki.

A közlemény Deutsch Tamás felelősségét is felveti, mint írják: a törvénytelenségek felelőseit államigazgatási eljárás fogja felderíteni, s így nem kerülhető el Deutsch szakmai, vezetői, politikai számonkérése sem.