A Fidesz és az MDF felfüggeszti tevékenységét a rendszerváltás utáni kormánytagok átvilágítására létrejött vizsgálóbizottságban. Az ellenzék ugyanis az adatvédelmi biztos ajánlása alapján törvénysértőnek tartja a testület működését. A vizsgálóbizottság ezzel határozatképtelenné válik. Az Országgyűlés elnöke szerint közérdek, hogy a testület folytassa és eredményesen fejezze be a munkáját.

Répássy Róbert, a rendszerváltás után miniszterek és államtitkárok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság fideszes tagja közölte, hogy az adatvédelmi biztos ajánlása szerint a testület tevékenysége több ponton is törvénysértő, ezért nem vesznek részt a továbbiakban a bizottság munkájában.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ajánlásában megállapítja, hogy a vizsgálóbizottság megsérti az adatvédelmi törvényt azzal, hogy személyes adatokba tekint be az érintettek beleegyezése és törvényi felhatalmazás nélkül. Ez szerinte kimeríti a jogosulatlan adatkezelés fogalmát, ami a büntető törvénykönyvbe ütközik.

Az ellenzéki politikusok emellett Péterfalvi Attila ajánlására hivatkozva alkotmányellenesnek tartják azt is, hogy csak a volt és jelenlegi kormánytagokat és nem minden közszereplőt vizsgál a testület. Az ellenzék szerint az érintettség meghatározása is törvénysértő: úgy vélik, hogy a bizottság nem különbözteti meg az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködőket a megfigyeltektől. Az ellenzék egyetértett Péterfalvival abban is, hogy az ügynöklistát nem lehet nyilvánosságra hozni.

Csáky András, a testület MDF-es tagja közölte, hogy szeretnék, ha törvényes keretek között folytatódhatna a bizottság munkája. A jelenlegi keretek között azonban nem vesznek részt a testület ülésein, igaz, nem is mondanak le bizottsági tagságukról sem. A bizottság munkáját azonban okafogyottnak tartja a jelenlegi keretek között.

A bizottságban egyenlő számban vannak kormánypárti és ellenzéki képviselők. A testület működéséhez, napirendjének elfogadásához és a döntésekehez többségi szavazás kell. Így a tagok felének távolmaradása esetén nem lehet ülést tartani, és ebből következik, hogy jelentést sem tudnak elfogadni. Mács Imre, a bizottság szabad demokrata elnöke erről korábban úgy nyilatkozott, hogy a bizottság kormánypárti tagjai tanácskozásokra ülnek össze, és ha kidolgozzák az általuk megfogalmazott jelentést, akkor azt nem bizottsági, hanem önálló képviselői indítványként nyújtják be az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki képviselők a hét eleje óta nem vesznek részt a bizottság munkájában. Annak folytatását a kiszivárgott információk kivizsgálásától tették függővé, amelyet az Országgyűlés elnökétől vártak. A testület kormánypárti tagjai azóta is dolgoztak, ez idő alatt tekintették meg a különböző titkos dokumentumokat a valamilyen szempontból érintettnek talált kormánytagokról.