Árvízvédelmi készültség a Duna mentén

A megáradt Duna és több mellékfolyó mentén összesen 412 kilométer hosszú gátszakaszon tartanak első illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget - jelentette az Országos Vízügyi Hivatal. Budapesten várhatóan hétfő délben tetőzik a Duna, valószínűleg az alsó rakpartot is elérheti a víz.

Másodfokú a készültség a Szigetközben a Duna, továbbá a Tarna mentén Tarnaméra környékén. Figyelőszolgálatot tartanak a Dunán Komárom és Esztergom térségében, Győrött a Mosoni Duna torkolatánál, továbbá a Rába, a Rábca, a Zagyva, a Tarna és a Sajó felső szakaszán. Budapestnél szombaton reggel 7 órakor 538 centiméteres vízszintet jelzett a lánchídi vízmérce, 23 centiméterrel magasabbat, mint amennyit a korábbi előrejelzések szerint vártak. 

A reggeli adatok alapján Budapestnél feltehetően hétfőn a déli órákban várható a dunai áradás tetőzése 600-625 centiméter körüli vízszinttel. Ennek megfelelően a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. árvédelmi erői megkezdték azoknak a csatornanyílásoknak az elzárását, amelyekbe a vízszintemelkedés miatt a Duna vize befolyna. Az áradás budapesti tetőzéséről a nap folyamán készülhet pontosabb előrejelzés, amely módosíthatja az árhullám fogadásának előkészületeit, illetve az alsó rakpartok lezárásával kapcsolatos elképzeléseket. A Duna ausztriai szakaszán ugyanis meggyorsult az apadás, több helyen egy nap alatt egy méterrel csökkent a vízállás.

Szombaton Pozsony térségében várható a tetőzés. Nagybajcsnál a vízszint már elérte azt a magasságot, amely szerint megfontolandó a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése. Amennyiben továbbra is gyorsul az apadás, akkor előfordulhat, hogy nem lesz szükség harmadfokra, mert csak rövid ideig éri nagyobb víznyomás a gátakat.