Az RTL Klub információi szerint Mécs Imre, a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnöke már a jövő héten találkozna azzal a négy volt miniszterrel, akik érintettségük miatt jelentkeztek a testület elnökénél. A Magyar Hírlap információi szerint az állambiztonsági múlttal rendelkező rendszerváltás utáni kormánytagok száma tíznél kevesebb, de ötnél több lehet, legtöbben közülük az Orbán-kormányban tevékenykedtek.

Már négy volt miniszter jelentkezett a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnökénél, mivel úgy érzik, hogy érintettek és szeretnének megjelenni a testület előtt - írja a Magyar Hírlap. Minden érintettnek megadom erre a lehetőséget - mondta a vizsgálóbizottság SZDSZ-es elnöke, Mécs Imre.

"Szigorúan négyszemközt, és diszkréten, mert pontosan látják, hogy milyen óriási reflektorfényben működünk, és ezt szeretnék elkerülni" - mondta Mécs az RTL Klub.

A Magyar Hírlap információi szerint ötnél több, de tíznél kevesebb az érintett rendszerváltás utáni kormánytagok száma. A legtöbb érintett az Orbán-kormányban lehetett, amelynek tagja volt egy D-008-as fedőnevű szigorúan titkos tiszt is.

Pénteken a két ellenzéki párt, a Fidesz és az MDF bejelentette: felfüggeszti tevékenységét a rendszerváltás utáni kormánytagok átvilágítására létrejött vizsgálóbizottságban. Az ellenzék ugyanis az adatvédelmi biztos ajánlása alapján törvénysértőnek tartja a testület működését. A vizsgálóbizottság ezzel határozatképtelenné válik.

Az Országgyűlés elnöke szerint viszont közérdek, hogy a testület folytassa és eredményesen fejezze be a munkáját.