Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Sajón, és másod- illetve harmadfokú a Tarnán. Borsod megyében több ház összedőlt, és tucatnyi került víz alá, miután a sok eső miatt megáradt patakok több települést is elöntöttek. Sok családot kitelepítettek, a vasúti síneket is ellepte a víz. Halmaj még most sem közelíthető meg a 3-as főútról.


Forrás: MTI


Összedőlt ház Halmajon
MTI
A Sajtó teljes Magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. Az áradás oka a sok csapadék. Emiatt a napokban már a második árhullám vonul le a folyón. A tegnapi tetőzések után apadni kezdett a vízszint, de ma újból árad a folyó. Ez valószínűleg a Szlovákiában leesett újabb csapadék miatt lehet - tudtuk meg a Borsod Megyei Vízügyi Igazgatóság ügyeletesétől.

Borsod megyében árad a Tarna is. A folyó felső szakaszán harmadfokú a készültség, az alsó részen, Tarnaméra alatt pedig másodfokú. A folyón ez a második árhullám néhány nap alatt, ami szintén az esőzéseknek tudható be.

A megyében a két megáradt folyó mentén összesen 187 szakember dolgozik. Az előrejelzések alapján újabb esőkre lehet számítani.

A nagy esőzések miatt a belvíz is gondokat okoz a megyében - mondta el az [origo]-nak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A tűzoltóknak összesen 89 esetben kellett kivonulniuk tegnap vizet szívatni, mert pincéket, aluljárókat öntött el az eső.

Házakat öntött el a víz - több tízmilliós kár

Normalizálódott a helyzet Halmajon és Rakacán, ahol több ház összedőlt. Tucatnyinál is több víz alá került házból kellett kimenekíteni a lakókat péntekről szombatra virradóan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserehát több községéből, Detekről, Baktakékről, Halmajról, Kázsmárkról. Rakacán két ház összedőlt. Személyi sérülése sehol sem történt.

A napok óta tartó heves esőzések miatt soha nem látott mennyiségű víz zúdult le az elmúlt huszonnégy órában a Rakaca, a Vasanca és a Bélus patakokon. A gátak sok helyütt nem bírták, és nem bírják a terhelést, több ház víz alá került, a lakókat ki kellett költöztetni.


Forrás: MTI


MTI
Kázsmárkon 14 ház került víz alá, Beret községben 13, Deteken 4, Baktakéken csaknem harminc. Halmajon pedig közel 50 épületből költöztették ki a lakókat a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai és a miskolci speciális mentők.

Rakacán két épület összedőlt, tíz vályogházban másfél méter magasságban áll a víz. Bereten egy épület vált életveszélyessé. Négy rásonysápberencsi házból költöztették ki a lakókat. A lakók, az állatok, és az ingóságok mentése még szombat reggel is tartott.

A katasztrófavédelmi szervezet munkatársai és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság dolgozói megkezdték az elöntött területekről a víz visszavezetését a patakokba, a víz alatt álló házakból is folyamatosan szivattyúznak. Halmaj még most sem közelíthető meg a 3-as számú főútról, Kiskinizs felé kell kerülni.

Az árvíz sújtotta térség településeiben megkezdődött az ingatlanokban és ingóságokban keletkezett károk felmérése. Az elsődleges becslések szerint több tízmillió forintra tehető a kár.

A vasúti síneket is ellepte a víz

Szombat hajnali négy órakor leállították a vonatközlekedést a Miskolc-Hidasnémeti-Kassa vasúti vonalon, mert Halmajnál átcsapott a vasúti töltésen a víz. A reggeli órákra sikerült homokzsákokkal megerősíteni a töltést, így a személyvonatok, óránként 5 kilométeres sebességgel tudtak áthaladni az érintett területen.