Miközben még csütörtökig dolgozik és 12 ember meghallgatását tervezi a Medgyessy-bizottság, két szocialista képviselő már most elkészített egy jelentéstervezetet. A testület elnöke azonban ezt nem hajlandó vitára bocsátani. Hétfőn Hetényi István volt pénzügyminisztert, Medgyessy egykori főnökét hallgatta meg a testület. Hetényi közölte, hogy tudta: a miniszterelnök vagy informátorként, vagy összekötőként dolgozott a minisztériumban.

Vadai Ágnes (MSZP) és Toller László, a testület szocialista alelnöke már pénteken készített egy jelentéstervezetet a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság számára. Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke azonban még nem kapta meg a dokumentumot. Balogh azonban a testület hétfői ülésén közölte, hogy nem bocsátja vitára a szocialista tervezetet. A testület kizárólag az elnök és az alelnök közös tervezetéről fog dönteni - közölte Balogh. Az elnök hozzátette, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák a testület zárt üléseinek jegyzőkönyveit.

Simicskó István, a vizsgálóbizottság fideszes tagja kifogásolta, hogy a szocialisták annak ellenére készítettek egy jelentéstervezetet, hogy a testület a napokban még 12 ember meghallgatását tervezi, emellett újabb dokumentumokat is megvizsgálnak. "Ezek szerint a szocialisták már júniusban elkészítették saját tervezetüket" - közölte Simicskó.

Vadai szerint viszont azért lehetett előre megírni a tervezetet, mert több kérdés, így például a miniszterelnök beszervezésének körülményei már tisztázódtak.

A két kormánypárti képviselő mellett a testület két szakértője, Csatárdi István, illetve Gorka Sebestyén is kidolgozott egy-egy jelentéstervezet-vázlatot. Igaz, Gorka csak a nyílt ülések anyagaiből dolgozhatott, mert nála még nem fejezték be a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

A hétfői ülésen meghallgatták Hetényi Istvánt, aki 1980-1986 között pénzügyminiszter volt. Ez idő alatt Medgyessy Péter is a pénzügyi tárcánál dolgozott.

A volt miniszter Simicskó István kérdésére, miszerint tudott-e Medgyessy szt-tiszti tevékenységéről, közölte: - Azt nem állítom, hogy semmit sem tudtam. Egy-két évenként ugyanis megjelent az irodámban két civil ruhás úr a Belügyminisztériumtól. Ők tájékoztattak az állambiztonsági helyzetről. Egy ilyen látogatás során mondták el, hogy kapcsolatban vannak Medgyessyvel. Innen tudtam, hogy Medgyessy Péter vagy informátor, vagy összekötő - mondta Hetényi.

Hetényi a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) történt csatlakozással kapcsolatban elmondta, hogy nem tudott a tárgyalásokról, csak a csatlakozás aláírása előtti estén értesült a fejleményekről. Ez az eljárás azonban nem volt szokatlan, a titkos tárgyalásokat legtöbbször a miniszter tudta nélkül, a pártközpont közvetlen utasítására a nemzetközi főosztály (ahol Medgyessy is dolgozott) vezette le.

A bizottság Hetényi István után zárt ülésen hallgatta meg Nikolits Istvánt, a polgári titkosszolgálatokat a Horn-kabinetben felügyelő minisztert. Nikolits csak annyit közölt meghallgatása után, hogy csak a sajtóból értesült Medgyessy múltjáról. Békesi László, aki 1985-ben lett pénzügyminiszter-helyettes, később a Horn-kormány pénzügyminisztere is volt, meghallgatásán közölte: ő is csak a sajtóból értesült a kormányfő SZT-tiszti múltjáról. Békesit meglepte, hogy SZT-tisztek dolgoztak a Pénzügyminisztériumban, hivatalosan ugyanis nem tudott erről.

A testület ülése kedden folytatódik, még nyolc embert - köztük Medgyessy Péter egykori tartótisztjeit - hallgatják meg. Ezután a bizottság ellenzéki tagjai várhatóan ismét kezdeményezik a miniszterelnök meghallgatását, aki már korábban jelezte: már csak írásban válaszol a testület kérdéseire.