Jelentős árhullámot indított el a Dunán az újabb nagy mennyiségű csapadék  A folyó megközelítheti a Budapesten mért eddigi legnagyobb tetőzést. Az előrejelzések szerint további csapadék várható.

A Duna vízgyűjtőjében, elsősorban az Alpok környékén hétfőn újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott - helyenként 70-90 millimétert is mértek - s ez újabb jelentős árhullámot indított el a Dunán - közölték az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a vízállásokat összegező vízrajzi szolgálat szakemberei.

A meteorológiai előrejelzések szerint még további csapadék várható. Az így kialakult második árhullám miatt rendelték el hétfő este a magyar szakaszon Rajka és Vének között a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Budapestnél kedd reggelre még apadt a víz, a hétfő éjjeli tetőzés után. A Lánchídnál mindössze 638 centiméteres vízszintet mértek, ám az előrejelzések szerint a felső szakaszon megindult árhullám a hét végén, feltehetően pénteken vagy szombaton tetőzik Budapestnél, az első áradáskor mért 610 centiméteres tetőzést jóval meghaladó szinten. Egyes számítások szerint az árhullám magassága meghaladja majd az idén márciusban levonult árhullám 780 centiméteres budapesti szintjét.

A fővárosi szakaszon az 1965. évi áradáskor mérték az eddigi legnagyobb tetőzést, 845 centimétert. A nem végleges adatok szerint feltehető, hogy a mostani áradás ezt is megközelíti, ami mindkét alsó rakpart elöntésével, illetve lezárásával járhat. Magas vízre kell számítaniuk a római-parti csónakházak, üdülők tulajdonosainak is.