Homokzsákokat pakolnak a Római-parton

A Római-parton, a víz közvetlen közelében épült házak tulajdonosai teherautószámra hozatják a homokot, és szerdán délelőtt elkezdték zsákokba pakolni. Budapesten várhatóan néhány órán belül lezárják az alsó rakpartokat - elsőként a Mozaik utca és a Margit híd közötti szakaszt - ugyanis a víz szerdára fél méterre megközelítette az autóutat.

Forrás: ORIGOA Római-parton, a víz közelében épült házak tulajdonosai homokzsákokat pakolnak a kerítéseik elé, ezzel védekeznek a hamarosan még jobban kiöntő víz ellen. Az egyik tulajdonos felháborodva mondta, hogy saját pénzéből hozatta a homokot, az önkormányzattól egyelőre nem kaptak segítséget.

A budapesti rakpartok lezárását hamarosan megkezdik, a víz már fél méterre van az autóúttól. Miután a budai alsó rakpart legmélyebb szintje 615 centiméter, elsőként a Mozaik utca és a Margit híd között zárják le az alsó rakpartot a nap folyamán. A vízszint emelkedésének függvényében zárják le az alsó rakparti további szakaszait. Budapesten vasárnapra 840 centiméteres vízállás várható a szerda délelőtti előrejelzés szerint, ez öt centiméterrel kevesebb az 1965-ban mért maximumnál.

Forrás: ORIGOAz árhullám a Duna magyarországi felső szakaszán várhatóan megdönti a rekordot. A Szigetközben már elrendelték a harmadfokú, azaz a legmagasabb készültséget. A komárom-esztergomi Duna-szakaszon akár 10 centiméterrel is megdöntheti az 1965-ös árvízi csúcsot az árhullám.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese szerint még nem lehet kiszámítani, hogy pontosan mennyi víz érkezik a folyón Magyarországra és hogy ez mikor éri el az országhatárt. Ennek oka, hogy még Ausztriában sem regisztrálták a folyó legnagyobb vízhozamát. Az északi-dunántúli igazgatóság területén lévő töltések állapota jó. Kisebb problémák adódhatnak, de ezek megoldására már napok óta készülnek homokzsákokkal - mondta el a szakember az [origo]-nak. A hullámteret azonban teljes mértékben birtokba veszi majd a folyó, ezért számítani kell arra, hogy az ártéren a szabályok figyelmen kívül hagyásával épített létesítményeket elönti a víz.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKK