Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor, a Medgyessy-bizottság ellenzék által felkért két szakértője megbukott a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Mivel a sajtó erről előbb értesült, mint az érintettek, Balogh László, a testület MDF-es elnöke feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen államtitoksértés gyanúja miatt.

A Medgyessy-bizottság két szakértője, Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor estében nemzetbiztonsági kockázatot találtak a C típusú átvilágításon, így továbbra sem vehetnek részt a testület zárt ülésein és nem tekinthetnek be a vizsgálóbizottság zárt üléseinek jegyzőkönyveibe.

Gorka panasszal élt a Miniszterelnöki Hivatalnál az eredmény miatt. Szerinte politikai támadásról van szó, a kormány így is megpróbálja akadályozni a testület munkáját. Gorka közölte, hogy azért sem érti a mostani átvilágítás eredményét, mert 1992-ben már átment egy hasonló jellegű nemzetbiztonsági átvilágításon. (A C típusú ellenőrzést valójában az 1995-ben elfogadott nemzetbiztonsági törvény vezette be.)

Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokért felelős politikai államtitkára szerint teljesen tárgyilagos volt a szakértők átvilágítása. "Aki azt állítja, hogy politikai támadás történt, az nem tudja, hogy mit beszél" - mondta Tóth az [origo]-nak. A szocialista államtitkár nem mondta meg, hogy milyen kockázatot találtak az átvilágítók a két szakértőnél. "Általánosságban sem beszélhetek róla" - hivatkozott az adatvédelmi törvényre.

Balogh László, a testület MDF-es elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen államtitoksértés gyanúja miatt, mivel a sajtó egy része már előbb tudta az átvilágítás eredményét, mint az érintettek. Ezzel kapcsolatban Tóth András állítja, sem a Miniszterelnöki Hivataltól, sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól nem szivároghattak ki információk az átvilágítással kapcsolatban.

Az azóta megszűnt Tőzsdei Kurír és a Népszabadság már múlt héten beszámolt arról, hogy a két szakértő nem ment át a C típusú átvilágításon. Az érintettek azonban csak most kedden értesülhettek az eredményről. Ellenzéki politikusok szerint ez csak azért fordulhatott elő, mert a kormánypártok nyomására a titkosszolgálatok kiszivárogtatták a titkos információkat a sajtónak.

A két ellenzéki szakértőnek még elvben van esélye arra, hogy mégis betekintsen a bizottság titkos üléseinek jegyzőkönyvébe. A törvény szerint ugyanis az átvilágítást kezdeményező személy felteheti a bizottságban szavazásra, hogy mégis fogadják el teljes értékű szakértőknek az átvilágításon megbukottakat. Erre azonban kevés az esély, hiszen ellenzéki kötődésű szakértőkről van szó, és az átvilágítás kezdeményezője az MSZP-s házelnök, Szili Katalin volt.