A Magyar Hírlap információja szerint brit hírszerzési kapcsolatai miatt vált nemzetbiztonsági szempontból kockázatossá Gorka Sebestyén, a Medgyessy Péter kormányfő múltját vizsgáló bizottság egyik szakértője. A brit-magyar állampolgár Gorka a nagy-britanniai területvédelmi katonai erő egyik hírszerző századának tagja.

Gorka a lapnak kijelentette: "Egyetemista koromban tartalékosként a brit hadsereg egyenruhás terrorelhárító egységének tagja voltam. Ez három éven át tartott és ez volt az egyik oka annak, hogy az Antall-kormány idején a honvédelmi tárcánál állást kaptam. Hírszerzéssel soha nem foglalkoztam. Bizonyos biztonsági feladatokat kaptunk kulcsfontosságú objektumok őrzésére, például egy IRA-támadás kivédésére. Feladatom az volt, hogy felmérjem a terroristák által okozható lehetséges veszélyeket."

Az újság úgy tudja, Gorka azért akadt fenn a Nemzetbiztonsági Hivatal szűrőjén, mert tagja a brit területvédelmi hadsereg harctámogató erői egyik hírszerző századának. Gorka megnevezése szerint az egység neve: Territorial Army 22 Company, a lap információi szerint az egység pontos neve: UK Territorial Army, a Intelligence Dorps (22 Comany). Gorka erre azt mondja, hogy ő a terrorelhárító egységnek volt tagja 1990-től 1992-ig. Állítása szerint mielőtt átjött Magyarországra, leszerelt és teljesen kilépett az egység szolgálatából.

E múltbeli tevékenység zárhatja ki azt, hogy megismerkedjen egy másik ország nemzetbiztonsági szerveinek titkos információival - tudatták a lappal.

Gorka Sebestyén egykori alakulatáról megtudtuk: a Territorial Army (Területi Hadsereg - TA) független alakulatokból áll, s mint a neve is mutatja, területi alapon szerveződik. Magyar fogalmak szerint területvédelmi erőként határozható meg, leginkább az amerikai Nemzeti Gárdának felel meg. Létszáma 40 ezer fő, ez egynegyede a teljes brit hadseregnek. A TA teljes létszámának 80 százaléka az úgynevezett területi listán csatlakozik a szervezethez. A TA amolyan állandó és folyamatosan megújuló önkéntes tartalékos háttere a reguláris brit seregnek. Aki belép a TA-ba, annak legkevesebb 27 napi szolgálatot kell vállalnia évente. Ebben hét végi kiképzés, évi kéthetes kiképzőtábor van.

A TA gyakorlatilag minden katonai és polgári területen szakképzést nyújt tagjainak. A TA harcoló katonai egységeiben a lövészeknél, a páncélosoknál és a légierőnél lehet szolgálatot teljesíteni. A harci alakulatokat támogató részlegekben szolgálnak a tüzérek, a hadmérnökök, a kommunikációs szakemberek és a hírszerzők.

Jelenleg a TA katonai hírszerzése egy zászlóaljból és nyolc katonai hírszerző századból áll. A hírszerzők mind önkéntesek.

A TA-ban a kiképzés a reguláris hadseregben szokásos normák alapján zajlik, így a TA-ból egyenes út vezethet a reguláris hadseregbe. A TA ugyan területi alapon szerveződő független egységekből tevődik össze, de szükséghelyzetben pontosan ez a megoldás szavatolja gyors bevethetőségét, illetve a reguláris hadsereg tevékenységének hatékony kiegészítését.