Hornt sikertelenül próbálták meg behálózni

Horn Gyula egykori miniszterelnök és az Orbán-kormányból két újabb miniszter is felhatalmazta a Mécs-bizottságot, hogy közzétegye a múltjukról szóló információkat. Már jóval több mint félszáz miniszter és államtitkár tette meg mindezt és mindössze ketten tiltakoztak ez ellen.

Horn Gyula exminiszterelnök is hozzájárul ahhoz, hogy a Mécs-bizottság közzétegye a róla szóló adatokat. A politikus elmondta, hogy a hatvanas években, amikor diplomata volt, megpróbálták beszervezni, ám ő nem állt kötélnek, mondván, hogy egy gazdát hajlandó szolgálni, ez pedig akkor a Külügyminisztérium volt.

Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere is engedélyezte, hogy a nyilvánosságra hozza a vizsgálóbizottság a vele kapcsolatos információkat, csakúgy, mint Fónagy János volt közlekedési miniszter.

Engedélyezte a múltjának feltárását az Antall-kormány két minisztere, Horváth Balázs és Balsai István, valamint Kelemen András államtitkár, továbbá a Horn-kormány két államtitkára, Fodor István és Szili Katalain is.

Így már jóval több mint félszáz miniszter és államtitkár hatalmazta fel a bizottságot arra, hogy a múltjukra vonatkozó adatokat a Mécs-bizottság közzétegye. Az Orbán- kormányból már kilenc miniszter tette meg mindezt, hasonlóan Orbán Viktorhoz.

Ketten viszont, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, Járai Zsigmond, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint a volt kulturális államtitkár, Várhegyi Attila, aki most a Fidesz pártigazgatója, megtiltották, hogy róluk bármilyen adatot közzétegyenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK