Péntekre várják a Duna tetőzését Nagybajcsnál

Közel 80 centimétert emelkedett az áradó Duna vízállása egy nap alatt Nagybajcsnál. A tetőzést a folyó északi részén péntekre, legkésőbb szombatra várják.

Nagybajcsnál reggel hat órakor 720 centiméteres vízállást mértek. Ez közel 80 centiméteres emelkedést jelent egy nap alatt. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén a Lajta kivételével mindenhol harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Péntek délutánra, legkésőbb szombatra várják a folyó tetőzését Nagybajcsnál. A Duna legmagasabb vízállása itt várhatóan 840-680 centiméter körüli lesz, ami jóval meghaladja az itt mért eddigi legnagyobb vízállást, 784 centimétert.

Az igazgatóság területén a gátak bírják a terhelést, de helyenként vannak szivárgások - tudtuk meg az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletesétől. Ezekre a problémákra azonnal reagálnak.

Budapesten némileg lassult az áradás, csütörtök reggel hat órakor 646 centiméter volt a Duna vízállása. A folyó tetőzését a fővárosban vasárnap, továbbra is 840 centiméteres tetőzésre számítanak.

A Dunán és a megáradt mellékfolyókon összesen 878 kilométer hosszú árvízvédelmi vonalon tartanak első-, másod-, vagy harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

Komárom és Almásfüzitő közötti vasúti töltést magasítják és erősítik, emiatt egy vágányon leállították a forgalmat, a másik sínpáron 10-15 perces késéssel közlekednek a vonatok. Ásványrárónál is mintegy 5 kilométer hosszú szakaszon szélesítik és erősítik a töltést - jelenti az MTI.

Bécsnél tetőzött a második árhullám a korábbit meghaladó vízszinttel. Passaunál több mint két és fél méterrel csökkent a Duna vízszintje, Bécs közelében, Kienstocknál is több mint fél métert apadt a folyó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK