Tiltakoznak az Orbán- és Antall-kormány politikusai

"Mi, akik a demokrácia és a polgári szabadságjogok szolgálatában vállaltunk kormányzati felelősséget, növekvő aggodalommal látjuk, ahogyan kétséges jogállású vizsgálóbizottság keretében pártpolitikusok értékelik a más nézetű és pártállású volt kormánytagok előéletét." - írja közleményében tizenkét, az Antal-, illetve Orbán-kormányban szerepet vállalt miniszter és államtitkár. 

"Mindig kívántuk a múlt feltárását, és most is sürgetően fontosnak tartjuk, hogy a nyilvánosság előtt feltáruljanak a közszereplők korábbi cselekedetei, a tisztánlátást azonban nem segíti az, ahogyan a pártállam viszonyai között összehordott állambiztonsági adatok között politikusok szemezgetnek, minősítenek másokat, szivárogtatnak ki híreket." - olvasható közleményükben. 

"Nincs takargatni valónk, így készséggel vállaljuk, hogy korábbi éveinket alkotmányos keretek között kivizsgálják, személyesen meghallgassanak, és ezt követően a tényeket nyilvánosságra hozzák. A történtek megmutatták, hogy alkotmányosan kielégítő eljárásmódra van szükség; ami most történik, az nem ilyen." - írják, azonban szerintük e feladatra az átvilágító bírák alkalmasak, az ellen nincs kifogásuk, ha ők hoznak nyilvánosságra személyes adatokat. 

"Megértjük azokat, akik a Mécs Imre országgyűlési képviselő által vezetett vizsgálóbizottságnak annak alkotmányjogi gyengéi és pártpolitikai jellege miatt nem adnak felhatalmazást velük kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozására. Osztjuk jogi és erkölcsi aggályaikat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az emberi méltóság politikai játszmák áldozatává váljon." - fogalmaz a tizenhárom aláíró, akik közül hárman (Horváth Balázs, Balsai István és Medgyasszay László) már felhatalmazták a Mécs-bizottságot adataik közzétételére, ketten viszont megtiltották (Kövér László és Várhegyi Attila). Az egyikük pedig, Granasztói György pedig soha nem volt sem államtitkár, sem miniszter.

Az aláírók: Bod Péter Ákos, Martonyi János, Medgyasszay László, Kiss Gyula, Jeszenszky Géza, Kodolányi Gyula, Granasztói György, Kövér László, Latorcai János, Horváth Balázs, Morvay István, Várhegyi Attila és Balsai István

KAPCSOLÓDÓ CIKK