Boros Imre is beszél titkosszolgálati kapcsolatáról

Beismerte az Orbán-kormány tárca nélküli minisztere, hogy kapcsolatban állt a rendszerváltás előtt a titkosszolgálatokkal. Boros Imre kapcsolata a titkosrendőrökkel saját bevallása szerint egyetlen ügyre korlátozódott: az MNB osztályvezetőjeként egy nemzetközi pénzügyi botrány miatt keresték meg az ügynökök.

Boros Imre, az Orbán-kormány tárca nélküli minisztere egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban beismerte, hogy kapcsolatban állt a titkosszolgálatokkal a rendszerváltás előtt. Boros közölte, hogy 1986-ban keresték meg a titkosrendőrök, akikkel együttműködött egy nemzetközi pénzügyi botrány megoldásában. Boros ekkor a Magyar Nemzeti Bank devizaosztályának vezetője volt, és az általa említett rejtélyes ügyben ezért vált kulcsfigurává. A botrány lényege, hogy az MNB egy külföldi partnere a pénzintézet nevében álüzleteket kötött, amellyel Boros szerint több százmillió dollár veszteséget okozhatott volna az országnak, ha nem sikerült tisztázni az ügyet.

A volt miniszter állítja: a nemzetközi botrány évekig elhúzódótt, a titkosrendőrök még évekig kapcsolatban maradtak vele. Konspirációs kiképzést is kapott, és a pénzügyi botránnyal kapcsolatos együttműködési nyilatkozatot is aláírattak vele. Végül csak 1989-ben tűntek el az ügynökök az életéből.

Kapcsolata állítása szerint a titkoszolgálatokkal kizárólag az MNB-s ügyre korlátozódott. Elsősorban arra voltak kíváncsiak a rendőrök és a titkosszolgálatok munkatársai, hogy hogyan lehet pénzt menekíteni egy bankból. A pénzmosás elméleti lehetőségeiről faggattak - mondta a Magyar Nemzetnek a volt PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.