Ezer ember küzd a Dunakanyar gátjain

A Dunakanyar településein csütörtökről péntekre virradóra ezer ember dolgozott a gátakon, hogy megvédjék a környéket a fenyegető árvíztől. A Duna bal partján lévő 11-es utat több helyen le kellett zárni a forgalom elől, és a térségben néhány családnak el kellett hagynia otthonát .

Szentendrén száznegyven ember erősítette a gátat éjszaka, itt két helyen veszélyezteti a Duna a várost. A Pannónia utcából több család elköltözött, félve a hétvégére várható áradástól. Az éjszaka 25 ezer homokzsákot raktak le a gátak erősítésére. Délután is készenlétben állnak az itt dolgozók, akiket Békés megyéből 50, Nyíregyházáról pedig 70 ember segít. Utóbbiak az előző évek tiszai áradásainál szereztek védelmi tapasztalatokat.

Vácon harmincezer homokzsákkal erősítették meg a gátakat. A börtön előtti partszakaszon éjjel is dolgoztak, a munkálatokban a rabok is részt vettek. A város védelmére egy 130 méter hosszú agyaggátat is felhúztak. 282 ember pénteken is folyamatosan dolgozik a Duna partján. A városban egy utcába így is betört a víz. A Liszt Ferenc sétány lakóit egyelőre nem kellett kiköltöztetni, de az önkormányzat már megszervezte, hogy adott esetben egy kollégiumban el lehessen helyezni az ott élőket, tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársától.

Visegrádon a 11-es út mentén dolgoztak éjszaka az emberek. A 11-es reggel még járható volt, de várhatóan le fogják zárni a Budapestet Esztergommal összekötő út visegrádi szakaszát. A víz ugyanis már reggel átszivárgott az úton, és már a királyi palotát is elérte, pedig a romok több mint száz méterre vannak az út Dunával ellentétes oldalán.

Esztergomban a legszigorúbb, hármas árvízvédelmi készültség van érvényben. A 11-es út Tát-Esztergom közti szakaszát már korábban lezárták, és péntek reggel leállították a forgalmat a dömösi szakaszon is.

Sződligeten is építkeztek éjszaka. A helyi szociális otthon lakóit ki kellett költöztetni. 43 fekvőbeteget kórházban, 66 embert pedig a helyi iskolában illetve egy másik szociális otthonban helyeztek el. Az otthonhoz tartozó sertéstelepről elszállították az állatokat is.  
 
Zebegényben tíz köbméter homokot használtak fel a védekezéshez, és tizenkétezer zsákkal erősítették meg a gátat. Szigetmonostorban két ember költözött ki veszélyeztetett házából. Nagymaroson szintén ketten kényszerültek elhagyni otthonukat, ők a városi tornaterembe költöztek.

Szobról 33 családot kellett kitelepíteni házaikból. Ők a település védett részeibe költöztek, ingóságaik mentésében balassagyarmati katasztrófa-védelmisek is segítettek.

Dunakeszin átvágtak egy gátat, hogy a mögé kerülő vízzel kiegyensúlyozzák a Duna oldaláról nehezedő nyomást. A városban egy 18 fős családot, kilenc gyereket és kilenc felnőttet kellett kitelepíteni. 


 

KAPCSOLÓDÓ CIKK