2006-ra biztosan megszűnik a sorkatonaság, és évről évre egyre kevesebb sorkatonát hívnak be - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az [origo] Társalgójában. Az új honvédelmi vezetés célja az önkéntes professzionális haderő kialakítása.

Mire jó a honvédelmi miniszter? Mit csinál? (HoRaZoN)

Juhász Ferenc: Az ország irányítását a kormányok végzik, a kormányokban a honvédelmi miniszter az ország biztonságának kérdéseivel foglalkozik. Egyébként jó a kérdés, én magam is fel szoktam tenni. Különösen akkor, amikor néhány elődöm tevékenységét vizsgálom. Most éppen chatelünk, délelőtt árvízzel foglalkoztunk, délután pedig várhatóan a Balkánon szerepet vállaló magyar alakulatok felkészítése lesz a program.

Tisztában vannak vele az illetékesek, hogy milyen állapotban vannak a laktanyák? Van, ahol ez alapján már megtagadhatnák a szolgálatot, hiszen olyan körülmények közé, ahol az egészségük is veszélyeztetve megy, senki nem megy szívesen katonáskodni. (Eponine)

Juhász Ferenc: Szomorú lesz a válaszom, mert azt kell hogy mondjam, igen, tisztában vagyunk az állapotokkal. Ezért folytatjuk az előző kormány laktanya-rekonstrukciós programját, abban a reményben, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtassunk. Megjegyzem, ma 400 olyan általános iskola van az országban, ahol az angol WC még ismeretlen. Ennek fényében érdemes vizsgálni a prioritásokat.

Szabadidejében szokott-e netezni? (Timoc)

Juhász Ferenc: Igen, különösen akkor, amikor velem foglalkozó fórumok zajlanak, álnéven gyakorta megvédem magam.

A katonák hány százaléka meleg? (j01sten)

Juhász Ferenc: Elvileg kizáró oka a bevonulásuknak, de a látens vonzalmakat nem tudjuk nyomon követni, azért látensek.

Miért kell nekünk a honvédelemre egy egész minisztérium, sok-sok kiadás? Nem lenne elég valami kisebb szerv, ami csak felügyeli az amúgy is igencsak kis katonaságot? (Qca|aw)

Juhász Ferenc:  Minden politikai vezetés arra törekszik, hogy megpróbálja csökkenteni az irányító apparátusok létszámát. Az tény, hogy a 150 ezres hadsereg irányítói három épületben elfértek, most a harmincezreshez hat épület kell. Ha más nem, ez mindenféleképpen kijelöli a teendők irányát.

Mi a legfontosabb kérdés egy hadsereg felállításánál? (TneX)

Juhász Ferenc: Nagyon sok fontos dolog van a hadsereg felállításánál. Barátság, szerelem, e kettő kell nekem. Ehhez béke is kell, annak szavatolásához meg hadsereg.

A lakáshoz jutás lehetőségeiről szeretnék kérdezni. Én öt éve adtam be lakásigényemet, eddig semmi, és kilátástalan albérletben pedig nem szívesen alapítanék családot. Ki tudna segíteni? Öt éve tiszt vagyok Budapesten. (Zolik)

Juhász Ferenc: A honvédség egyik legnagyobb átka, hogy korábban értékesítették azokat a lakásokat, amelyek rendelkezésre álltak. Mára óriási erőfeszítést igényel új lakások építése, mely programunkban szerepel. A konkrét helyzetét ismernem kellene, de abban biztos vagyok, hogy újabb öt évet nem kell várnia.

Milyen más elképzeléseket lát az előző honvédelmi miniszterrel szemben? (Plaa)

Juhász Ferenc: Mi alapvetően önkéntes professzionális haderő kialakításán dolgozunk, ez filozófiájában merőben eltér attól, amit az előző honvédelmi vezetés kívánt megvalósítani. Nekünk van elképzelésünk, náluk ilyet nem nagyon láttam.

Mik a NATO-tagság lehetséges előnyei és hátrányai? (Perdita)

Juhász Ferenc: Az előnyeit ma is érezzük és élvezzük. Nemzetközi számítások igazolják, hogy az ország bizalmi indexe, a tőkebeáramlás nagymértékben függ attól, hogy biztonságosnak ítélik-e a területet. Ebből a szempontból kézzel fogható gazdasági előnyei is vannak, de ezt talán megelőzi az értékközösséggel vállalt nemzetközi előnyös megítélés. Bármennyire furcsa, még olcsóbb is az ország védelme, mint hogyha nem lennénk a szövetség tagjai. Hátránya - ha egyáltalán van ilyen - a közvélemény folyamatos tájékoztatásának szükségessége és igénye arról, hogy itt nem nagyhatalmak "uralkodnak" fölöttünk, hanem velük együttműködve érvényesítjük saját érdekeinket.

A katonáknak átlagosan hány százaléka nő? (Zerathul)

Juhász Ferenc: Mára elérte a 22%-ot.

Mi lesz a Róbert Károly körúti Honvéd Kórház sorsa? Marad-e a honvédségé, vagy civil lesz?

Juhász Ferenc: Én arra törekszem, hogy a honvéd-egészségügy célját szolgálja. Az egészségügyi miniszterrel karöltve most keressük a megoldást.

A Honvéd Kórház dolgozóinak a bérkategória után fogják fizetni a béremelést (50%)? Vagy egységes lesz, és mindenki megkapja? (Renton)

Juhász Ferenc: Ahogy a szakszervezetekkel megállapodtunk, ez vonatkozik valamennyi egészségügyi intézményre.

A miniszter úr szerint ki akar menni ilyen körülmények között katonának, ha ilyen lerobbant a felszereltsége a magyar honvédségnek? (Swear)

Juhász Ferenc: Bármennyire hihetetlen, ma is sokan érdeklődnek a hivatásos pálya iránt. Azt remélem, hogy a következő néhány esztendő tudatos programja, a technikai eszközök fejlesztése, az életkörülmények javítása még vonzóbbá teszi a pályát.

Én úgy gondolom, hogy ha gazdaság teherbíró képessége csak ennyit biztosít a hadseregre, ebből nehéz csodát tenni, de mi azért helyt állunk így is. Csak legyen jövője a fiatal tiszteknek, ne a nyugdíjasok töltsenek be a beosztásokat? (Zolik)

Juhász Ferenc: Maximálisan egyetértek.

Ha az anyagi hátteret nem nézzük, a magyar katonák hol állnak a világon? Mennyire jó szakemberek? Sok magyar katona dolgozik külföldön? (Eponine)

Juhász Ferenc: Mintegy 7-800 dolgozik külföldön, partnereink legnagyobb megelégedésére. A magyar katona felkészültsége, kvalitásai kiválóak.

A tűzszerészek egy nap rengeteg hívást kapnak, van, hogy annyit, hogy el se tudják végezni a munkájukat (pl. járőrszolgálat vidéken). Nem lehetne valahogy ezen a helyzeten is változtatni? (m-a-c-a)

Juhász Ferenc: Nyilván azért kapnak hívást, mert az állampolgárok úgy ítélik meg, hogy helyzet van. Nekünk biztosítanunk kell azokat a körülményeket, hogy a lövedékeket hatástalanítsuk és elszállítsuk, valamint az ehhez szükséges feltételeket a tűzszerészek számára biztosítsuk.

Nőket szívesen látnak a seregben? Vagy igaz az, hogy még ma sem nézik jó szemmel? (picikeszilvahej)

Juhász Ferenc: Meggyőződésem, hogy a nők jó hatással vannak a férfiak munkájára is. Precízek, pontosak. Én nőpárti vagyok, bár van néhány olyan beosztás, amelyet férfiak láthatnak csak el.

A nőknek más feladataik vannak a katonaságnál? (WotaN)

Juhász Ferenc: Ha arra gondol, akkor olyan feladataik nincsenek, de rossz, aki rosszra gondol.

Mi lesz a volt szovjet repülőterekkel, amit az összes eddigi kormány figyelmen kívül hagyott? Milliárdos értékek herdálódtak el így 11 év alatt. Itt elsősorban Kunmadarasra, Kiskunlacházára gondolok (a többiek helyzete rendeződni látszik). (Vandork)

Juhász Ferenc: A jelenlegi kormány ezeket a repülőtereket is hasznosítani kívánja, a kincstár kezelésében lévő ingatlanokat tempósan kívánjuk átadni az önkormányzatoknak.

Az alakulóban lévő nemzetőrség mennyire fog együttműködni a honvédséggel? Mik a tervek? (m-a-c-a)

Juhász Ferenc: Még csak íróasztalon létezik a nemzetőrség, illetve civil szervezet formájában. Az önkéntes, professzionális haderő komplementere lehet. Ez azt is jelenti, hogy először a professzionális haderőt kell kialakítani, és azután következik az utánpótlást biztosítani képes "nemzetőrségszerű" szervezet felállítása.

Hogyan kezelik a mostanában tömegessé vált droghasználatot a honvédségnél? (Esbence)

Juhász Ferenc: Nagyon komoly drogprevenciós munkát végzünk, a honvéd egészségügyi szolgálat szakmai felügyeletével, társminisztériumok támogatásával. Sajnos elkerülni mi sem tudjuk.

Szereti A tizedes és a többiek c filmet?:) (eponine)

Juhász Ferenc: Annak idején nagyon szerettem, de már régen láttam.