Nagybajcsnál már rekordot döntött a Duna

Bár még nem érte el a legmagasabb szintet a Duna a Szigetközben, így is 40 centiméterrel meghaladta Nagybajcsnál a vízmagasság az 1965-ben mért rekordot. A fővárosban és a Budapest fölötti Duna-szakaszon 30 településen védekeznek a gátak mentén. Nagy erőkkel dolgoznak a Margitszigeten, ahol 5 kilométeres védőgátat kell építeni. Éjjel is dolgoztak Szentendrén és Visegrádnál. Vácon a rabok is segédkeztek a gátaknál.


Forrás: MTI


Határzár Vámosszabadinál
Fotó: MTI
A Szigetközben, Nagybajcsnál már 40 centiméterrel meghaladta a vízszint péntek reggel az 1965. évi maximumot és a délutáni órákig még további 10-15 centiméteres emelkedést várnak. Rajkától Budapestig rendkívüli készültségi fokozatban vigyázzák és erősítik a gátakat. Különösen sokan dolgoznak Ásványrárónál a fővédelmi vonalak erősítésén, Komárom és Szőny között is magasítják és megtámasztják a gátakat, Dunaalmáson pedig a Fény-patak torkolatát zárják le, hogy ne nyomulhasson be medrébe a magas dunai árhullám.

A fővárosban és a Budapest fölötti Duna-szakaszon 30 település önkormányzatának vezetésével védekeznek a gátak mentén, valamint a mély fekvésű utcákban és mentik az értékeket a hullámtérből. Budapesten pénteken reggel 716 centiméteres vízállást mutatott a lánchídi vízmérce, s így már mindkét alsó rakpartot elöntötte a Duna.

Eláraszthatja a víz a Margitszigetet is


Forrás: MTI


Nagymaros
Fotó: MTI
A magas víz elárasztással fenyegeti a Margitszigetet is. Amint Szilágyi Mihály, a budapesti árvízvédelmi operatív törzs vezetője közölte, most különösen nagy erőket összpontosítanak a Margitszigetre, ahol összesen 5,5 kilométer hosszúságban körben ki kell építeni a védőgátakat. Ennek részleteiről és a segítség különböző módjairól folytatnak tárgyalásokat a polgári védelemmel és a honvédséggel is.

A védekezési munkákhoz tiszántúli megyékből is érkezett segítség, Békés megyéből 50-en, a nyíregyházi vízügyi igazgatóságtól pedig 70-en érkeztek Szentendrére, hogy részt vegyenek a töltésmagasítási munkálatokban.

A Dunán és a megáradt mellékfolyók mentén összesen 1021 kilométer hosszú védvonalon tartanak árvízvédelmi készültséget. Ebből a Dunán 286 kilométer hosszú szakaszon rendkívüli készültségben védik a gátakat. A Duna második árhulláma Bécsnél csütörtökön délután a korábbi maximumot meghaladó vízszinttel tetőzött és péntek reggelre megkezdődött az apadás, ugyanakkor Dévény, illetve Pozsony térségében tetőzik az árhullám.

Szentendrén és Visegrádon éjjel is dolgoztak a gátakon

A Dunakanyar településein hozzávetőleg ezer ember dolgozott csütörtökről péntekre virradóra a gátak mentén, s a nap folyamán e létszám várhatóan megkétszereződik - közölte Gáspár József ezredes, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője. Szentendrén száznegyvenen küzdöttek egész éjjel, hordták a homokzsákokat a Postás strand közelében, hogy a várost megvédjék a vízbetöréstől.

Visegrádon is talpon voltak az emberek, a 11-es út mentén építették zsákokkal a védőfalat. Az út reggel még járható volt, ám napközben valószínűleg le kell majd zárni a forgalom elől, mert a víz elárasztja. Így is az úton túl a város felőli részen már a királyi palotáig szivárgott a víz.

Vácon a rabok is a dolgoztak a gát erősítésén

Vácon a Duna-parti sétányon a kőből készült védőgát közötti nyílásokat tömítették el homokzsákokkal. A börtön előtti partszakaszon is egész éjjel dolgoztak, hogy az épületegyüttest homokzsákokkal megvédjék a víz beáramlásától, a munkálatokban az elítéltek is részt vettek.

Dunakeszin a partmenti töltést átvágták, hogy a mögé kerülő vízzel kiegyensúlyozzák a Duna oldaláról ránehezedő nyomást, ami veszélyeztethetné a gát belsejében futó csővezetékeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK