Szivárgások a Duna északi gátjainál

A Duna tetőzése miatt rendkívüli készültség van érvényben a folyó északi szakaszán. A várakozások szerint a víz nem éri el a töltések tetejét, de a gáton már okoznak problémát a szivárgások.


Forrás: MTI


Dunakiliti duzzasztómű
Fotó: MTI
Rendkívüli készültséggel várják a Duna tetőzését a folyó északi részén. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan ellenőrzik a töltéseket, és ahogy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese fogalmazott: mindenki megfeszített erővel dolgozik.

Győrnél késő délutánra várják a folyó tetőzését, Nagybajcsnál ma estére. Itt 870 centiméter körüli tetőzés várható, ami közel egy méterrel magasabb az 1954-ben regisztrált maximumnál. Az előrejelzések szerint a vízszint sehol sem lesz magasabb a töltéseknél. A gátak mentén dolgozók ezért főleg a szivárgások megakadályozására készülnek. Több helyen tapasztaltak már szivárgást, de eddig meg tudták oldani a problémákat.

A szakember úgy fogalmazott: "a bősi erőműnek köszönhetjük, hogy nem úszunk még". Ez alátámasztja a szlovák vízügy szakemberek és politikusok szavait, akik dicsérték a bősi erőművet, és kiemelték a védekezésben betöltött szerepét. Emellett bírálták Magyarországot, amiért Nagymarosnál nem építette meg a vízlépcső alsó duzzasztóművét.

A Duna alsóbb szakaszán azért nem olyan kritikus a helyzet, mint Pozsony felett, mert itt az érkező vizet megosztják, és nagyobbik részét az öreg Dunába engedik. A többi a bősi erőműhöz folyik, ahol mind a nyolc turbina hatvan százalék körüli teljesítménnyel dolgozik. Az északi igazgatóság ügyeletese szerint a bősi erőmű bírni fogja továbbra is a terhelést, bár egyre nagyobb vízhozam érkezik a Dunán Magyarországra.

Győrnél tetőzik a Lajta is pénteken, itt szombattól első fokúra visszaminősítik az árvízvédelmi készültséget. A Rábán szintén a magas vízállás miatt lezárták a Petőfi hidat ma reggel hét órakor. Győrben 50 ember dolgozik a körtöltés magasításán, és további 150 ember a város közelében, a Bácsai szivattyútelepen, ahol az ivóvízellátás került veszélybe.