Határőr- és rendőrjárőrök őrzik a gátakat, tartják távol az illetékteleneket és védik az anyagi javakat az elöntött területeken és a megáradt folyók mentén Győr-Moson-Sopron megyében.

Ivanics Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta: szombatra virradóra már 54 határőr és 24 rendőr járőrözött Győr, továbbá a Szigetköz, a Rába felső, valamint a Marcal felső védvonalain.

A megyei védelmi bizottság elnöke cáfolta azokat a sajtóban megjelent információkat, amelyek szerint az alsó-szigetközi falvakban megkezdődtek a kitelepítések. Kitelepítés csak a árterületen lévő házakból történt - szögezte le. Hozzátette, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei a helyi önkormányzatok kitelepítési terveit pontosították és aktualizálását ellenőrizték.

Rabok is mentenek

Rabok is dolgoznak a gátakon - fegyveres őrök felügyelete alatt - a Pest megyei Szigetszentmiklós, valamint a Bács-Kiskun megyei Solt és Harta közterületein. A dokumentum szerint 127 kisebb súlyú jogsértés miatt szabadságvesztésre ítélt állampusztai, pálhalmi és tököli rab vesz részt a gátak megerősítésében, a homokzsákok töltésében - derül ki Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának közleményéből.