Kell még pénz a védekezéshez

További 2,7 milliárd forintot ad a kormány az árvízi védekezésre. Erről vasárnap délután döntött a kormánykabinet. A környezetvédelmi- és a belügyminiszter délelőtt ugyanis azt közölte Medgyessyvel, kevés a pénz a  mentés folytatásához.

Vasárnap délután a kormánykabinet úgy döntött, hogy az eddigi félmilliárd után 2,7 milliárd forintot költ az állam az árvízvédelmi munkákra.  

Az újabb pénzösszegről szóló döntést megelőzően Váradi József, az Országos Műszaki Védelmi Törzs vízügyi vezetője, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter vasárnap délelőtt tájékoztatták Medgyessy Pétert az árvízvédelmi munkákról. A beszámolókból kiderült, az eddig elkülönített pénz kevés a munkálatok folytatására. Az elmúlt napokban naponta 150-200 millió forintba került az árvíz, de ez hamarosan napi félmilliárdra is emelkedhet. A fővédvonalak védelmére félmilliárdot különítettek el eddig, és az önkormányzatok további egymilliárdot költhetnek a védekezési alapból.

Medgyessy Szentendrén, a védelmi munkák helikopteres megfigyelése után közölte, hogy a kormány biztosítani fogja a mentéshez szükséges összeget. A kormányfő végül délután jelentette be, hogy még 2,7 milliárdot fordít a kormány a védelemre.  

- Nem lehet anyagi korlátja annak, hogy a védekezés zavartalanul folyjék - mondta a kormányfő. Medgyessy Péter megjegyezte, hogy hamarosan megindul a kárfelmérés, és mindenkinek fedél lesz a feje fölött a tél beálltáig.