Bajánál szerdára várják a Duna tetőzését

Bács-Kiskunban a Solt-Dunaföldvár közötti hídnál fentebb már apad a Duna, Tassnál például a reggeli órákhoz képest öt centiméterrel alacsonyabb a víz, de ezen a szakaszon még változatlanul harmadfokú a készültség.

Bács-Kiskunban összesen 34 települést érint a dunai árhullám. Endre Sándor, a megyei védelmi bizottság elnöke kedd kora esti beszámolója szerint Bajánál várhatóan szerdán reggel tetőzik a Duna, plusz-mínusz 15 centiméteres eltéréssel előreláthatóan 950 centiméterrel. Az árvízvédelmi készültség a solti hídtól délre másodfokú.

A vízügyi igazgatóságoktól kapott jelentés alapján Endre Sándor elmondta: jelenleg 439 szakember és 139 helyi lakos biztosítja a fő védművek védelmét. Bajánál az önkormányzat szervezésében a Petőfi-szigetnél további 132 ember dolgozik most is 23 gépjárművel és 10 vízi járművel a sziget megvédéséért.

Kunszentmiklós és Kalocsa között az önkormányzati védműveken már csak a gátakat őrzik és folyamatosan járőröznek, hogy azonnal beavatkozhassanak, ha valahol vízátfolyást, szivárgást észlelnek.