Mádl Ferenc augusztus 20-ai kitüntetések adott át

Az államalapító Szent István király életművét idézte fel ünnepi beszédében Mádl Ferenc köztársasági elnök az augusztus 20-ai állami kitüntetések átadásakor kedden a Parlamentben.

Mádl Ferenc (k), Medgyessy Péter (b)
 és Szili Katalin

Fotó: MTI
Az államfő Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin házelnök jelenlétében adta át a kitüntetéseket. Beszédében Mádl Ferenc úgy fogalmazott: Szent István egy kegyelmi állapotban állhatott az ország élére, amikor az válaszút elé került. Mint mondta, államalapító királyunk képes volt országot építeni, s azt befogadó országgá tenni, megteremtette európaiságunk erkölcsi alapjait. - Szent István mérce, tájékozódási pont, mert az európai gazdaság, kultúra, intézmények viszonyait is integrálta a hazai körülményekhez - fogalmazott a köztársasági elnök.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (katonai tagozata) kitüntetés átadása előtt Király Béla vezérezredes tiszteletére mondott köszöntőjében felidézte: a tábornok hivatását, hazáját mindenek fölé helyezte.

Medgyessy Péter miniszterelnök a kitüntetettek tiszteletére adott fogadáson pohárköszöntőjében hangsúlyozta: a helytállás, a teljesítmény és az alkotás elismerése az ünnep alkalmából adományozott kitüntetés. Mint mondta, ezek az elismerések az igazi emberi és nemzeti értékrendet igazolják.

A miniszterelnök az árvízi helyzetre utalva úgy fogalmazott, önfeláldozást, leleményességet, bátorságot tapasztalt a gátakat járva. Hozzátette: felemelő érzés, amikor nehéz helyzetben az emberek számíthatnak egymásra.