Ismét várólista a bölcsődébe jutásért

Azok a szülők, akik most, a nyár végén szeretnék bölcsődébe íratni gyermekeiket, könnyen lehet, hogy már csak a várakozólistákra kerülhetnek fel. A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi 24 ezer férőhely helyett országos szinten mintegy 40 ezerre lenne szükség. Az intézmények telítettsége főként a megyeszékhelyeken és a főváros egyes kerületeiben jellemző.

A XIII. kerületi Pannónia utcai bölcsőde várólistáján jelenleg tizenhárom név szerepel. A Magyar Hírlap úgy tudja, ilyen mértékű "túljelentkezésre" még nem volt példa az intézményben. Korábban többször még év közben is tudtak fogadni gyermekeket, most pedig már májusban betelt a 80 férőhelyes bölcsőde létszáma.

A fővárosban kerületeként változó a bölcsődei ellátás térítési díja. A XIII. kerületben szeptember 1-jétől a helyi gyermekek számára teljesen ingyenesek lesznek az önkormányzati fenntartású bölcsődék. Korábban naponta 160 forintba került az étkezési hozzájárulás.

A XVII. kerületben mindössze négy bölcsőde van, összesen 280 férőhellyel, mégis meglepő módon elég hely volt az elmúlt években. Idén azonban 10-12 gyerek van várólistán. Az is problémát jelent, hogy a kerület bölcsődéi meglehetősen távol vannak egymástól, így ha valakit nem tudnak felvenni a lakhelyéhez legközelebbi intézménybe, sokat kell majd utaznia. A várakozók esélyeit az növeli, hogy a szeptemberi beszoktatásnál általában többen "lemorzsolódnak". A kerületben kevés egy éven aluli apróságot adnak bölcsődébe, leginkább a gyermeküket egyedül nevelő anyák kényszerülnek ezt a megoldást választani. A XVII. kerületben valaha több mint tíz bölcsőde volt, de az évek során fokozatosan leépítették őket, mert kihasználatlanok voltak. Hasonló a helyzet a III. kerületben is.

A VII. kerület bölcsődéi is teljesen telítettek, összesen 275 férőhely van. Csepelen nincs várólista, de területenként változik, mennyire telítettek a bölcsődék. A központban lévő intézmények 120 százalékos kapacitással működnek.

A bölcsődei helyekért való sorban állás nem nevezhető országosan általánosnak, főként a főváros bizonyos kerületeiben és a megyeszékhelyeken jellemző - mondta a Magyar Bölcsődék Egyesületének vezetője.