Kibővült az érintett kormánytagok listája

Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter előbb megtiltotta a Mécs-bizottságnak, hogy a múltjáról szóló információkat nyilvánosságra hozza, majd elismerte, hogy korábban együttműködött a titkosszolgálatokkal. Emiatt lett ő is érintett, mivel kiderült, hogy a bizottság róla csak egy beszervezési kartont talált, ami nem volt elegendő az érintettségének megállapításához. Így 10-ről 11-re nőtt az érintettek száma.

Járai Zsigmond, aki jelenleg a jegybank elnöke, nem volt a vizsgálóbizottság által érintettnek talált tíz kormánytag között, mivel róla csak egy beszervezést bizonyító kartont találtak, amit nem találtak elegendő bizonyítéknak az érintettségének megállapításához - tudta meg a Magyar Hírlap. Ehhez ugyanis általa írt jelentésekre, vagy pedig olyan dokumentumokra kellett volna bukkani, amelyek szerint valamilyen ellenszolgáltatást kapott az együttműködésért cserébe az egykori III-as ügyosztálytól.

A volt kormánytagok közül először Járai Zsigmond tiltotta meg, hogy a Mécs-bizottság a múltjáról szóló információkat nyilvánosságra hozza, majd pár nappal később a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elismerte, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Szavai szerint a Kádár-rendszer alatt többször visszautasította a beszervezési kísérletet, majd szavai szerint "többszöri nyomásra" nyilatkozatban vállalta, hogy külföldi útjai után a Belügyminisztériumnak is elküldi azokat a jelentéseket, amelyek az ország külföldi megítéléséről készültek. Az exminiszter szerint ez a tevékenység ma is vállalható.

Eddig három érintett személy neve került nyilvánosságra: Medgyessy Péter kormányfőé, Boros Imre Phare-miniszteré és Járai Zsigmondé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK