Kiss Elemér, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter levélben arról értesítette Mécs Imrét, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság  elnökét, hogy a testület által érintett politikusok esetében megszünteti a szigorúan titkos minősítést. Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára az [origo]-nak azt mondta, hogy szakmai döntést hoztak, a bizottság kérdése alapján és hasonló megkeresésekre is szakmai választ fognak adni. Ez alapján csütörtöktől nyilvánosságra hozhatják a névsort, illetve az érintettek is nyilatkozhatnak tevékenységükről

A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár elmondta, hogy minden adattal kapcsolatban választ kell adniuk a hivataloknak arra a kérdésre, hogy indokolt-e a titkosság fenntartása. Mécs Imre a bizottság elnökeként kérdezte Kiss Elemértől, hogy szükséges-e az érintettek állambiztonsági múltjára vonatkozó adatok szigorúan titkos minősítése, vagy meg lehet-e szüntetni azt. Tóth András az [origo]-nak elmondta, hogy mai nemzetbiztonsági szempontok nem indokolják annak a ténynek a titkosságát, hogy valaki a 70-es vagy 80-as években együttműködött a titkosszolgálattal.

A politikus kérdésünkre azt mondta, hogy politikai szempontok nem játszottak szerepet a döntés meghozatalában. Arról pedig, hogy ezután más politikusokkal kapcsolatban is feloldják-e a titkos minősítést, Tóth András azt felelte, hogy ha hasonló fontosságú megkeresést kapnak, mint egy parlamenti bizottság kérdése, akkor hasonlóan mérlegelnek majd. A mostani intézkedésről azt mondta még, hogy a közérdeket fontosabbnak tartották a személyes adat védelménél.

Az [origo] kérdésére, hogy figyelembe vették-e az Országgyűlés adatvédelmi biztosának ajánlását, aki az érintettek személyes beleegyezéséhez kötötte az adatok közlését, a politikai államtitkár elmondta, hogy ezt nem kellett mérlegelniük. Álláspontjuk szerint ugyanis ők nem hozzák nyilvánosságra az információkat, csak megszüntetik a titkos minősítésüket. A bizottság vszont ezután már megteheti, hogy a nyilvánossághoz fordul az adatokkal.

A Mécs Imre által korábban említett tíz fő közül Kiss Elemér nyolc politikusra vonatkozóan szüntethette meg a szigorúan titkos minősítést, mivel a róluk szóló anyag a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, illetve az Információs Hivatalnál található. Mint mondta, a további két érintett személy minősítéséről a honvédelmi tárca dönthet. Az MTI úgy tudja, várhatóan a honvédelmi minisztérium is megszünteti szigorúan titkos minősítését.

Répássy Róbert, a Mécs-bizottság fideszes tagja az [origo]-nak elmondta: szerinte a szerdai döntés már csak a hab a tortán. A politikus közölte, hogy továbbra is tartja magát a testület ellenzéki tagjainak korábbi véleményéhez. Szerinte elgondolkodtató, hogy a titkos anyagok vizsgálatát egy országgyűlési határozat alapján kezdte meg a bizottság, tehát most Kiss Elemér ezzel a döntéssel átvette az Országgyűlés szerepét. Répássy szerint érdekes az is, hogy eddig Kiss felmentése nélkül is vizsgálódótt a testület, a nyilvánosságra hozatalhoz azonban már kellett a minszter határozata is.

Kövér László szerint nemcsak az államtitoksértés miatt nem volt eddig nyilvánosságra hozható a Mécs-bizottság által vizsgált személyek neve és a rájuk vonatkozó adatok, mert legalább ilyen fontos szempont az üggyel kapcsolatba hozható emberek személyIségi jogainak védelme. Kövér szerint elég, ha Mécs Imre és Kiss elemér követi Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ajánlását, ami egyértelmű irányelveket ad meg a bizottság munkájára és az adatok nyilvánosságra hozására vonatkozóan. Kövér azt is kijelentette, az adatokat csak a kormány hozhatja nyilvánosságra, mert a bizottság döntésképtelenné vált azt követően, hogy az ellenzéki tagok kivonultak a testületből. "Ízléstelen színjáték folyik, aminek az a célja, hogy a kormánypártok mindenkit besározzanak, akit csak lehet a polgári oldalról" - tette hozzá Kövér.

A vizsgálat eredményéről szóló levelet Mécs Imre csütörtökön kaphatja meg, és ez egyben azt jelenti, hogy attól kezdve az érintettek is felmentést kapnak titoktartási kötelezettségük alól. Az államtitkár úgy látja, a történtek következményeként a bizottság nyilvánosságra hozhatja az állambiztonsággal való kapcsolattartásban érintett politikusok névsorát. Mécs Imre, a rendszerváltozás utáni kormányok tagjainak állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnöke az MTI érdeklődésére közölte: addig nem kíván nyilatkozni az ügyről, amíg Kiss Elemér levelét meg nem kapta. Hozzáfűzte: a testület ezzel a kérdéssel a legkorábban jövő keddi ülésén foglalkozhat.